MİT’e çalışan 8 kişiye Almanya’dan soruşturma

Almanya’da son iki yılda Türk devleti için ajan faaliyetlerinde bulunan 8 kişi hakkında soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Ayrıca Türk devleti yıl içerisinde 48 kişinin iadesi için Almanya’ya başvurdu.

Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti, geçtiğimiz günlerde Berlin hükümetinin Ankara rejimiyle güvenlik/hukuk konularında yaptığı işbirliği, Türk devletinin istihbarat faaliyetleri ve Interpol başvurularına ilişkin bir soru önergesi vermişti.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in hazırladığı öneriye, Olaf Scholz’un başbakanlığındaki federal hükümet, 29 Temmuz 2022 tarihinde yanıt verdi. ANF’nin elinde bulunan kısa yanıtta, Alman Federal Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre, Türk devleti 2021’de 291, 2022’de ise 15 Temmuz’a kadar 203 kez Interpol’a başvurdu.

2021’DE 79 KİŞİNİN İADESİNİ İSTEDİLER

Aynı yanıta göre Türk devleti, 2021’de Almanya’da yaşayan 79 kişinin iadesini istedi. Alman hükümeti 2022 yılının 19 Temmuz’una kadar ise 48 kişinin iadesi için başvuru yapıldığını açıkladı. Ancak bu kişilerin kim olduğu ve hangi soruşturmalar nedeniyle istendiklerine ilişkin bilgi verilmedi.

Hükümet, Ankara-Berlin hattında hukuki konularda yapılan işbirliğine ilişkin de bilgiler verdi. Buna göre, 2021’de Türk devleti 463 kez, 2022’de ise 300 kez Almanya’dan hukuki destek için başvuruda bulundu. Aynı şekilde söz konusu hukuki desteğin ne olduğuna dair de Scholz hükümeti ayrıntı bilgi vermekten kaçındı.

2021’DE 7, 2022’DE 1 MİT’ÇİYE SORUŞTURMA

Federal hükümetin yanıtında, Türk devletinin Almanya’daki istihbarat faaliyetlerine ilişkin de rakamlar açıklandı. Federal Başsavcılığı bilgilerinin kaynak gösterildiği yanıta göre, 2021’de Türk devleti için ajanlık yaptıkları şüphesiyle 7 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Ayrıca bu yıl içinde (19 Temmuz’a kadar) Türk devletine çalışan bir casus hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.

Daha önce de 2020 yılı içinde MİT için casusluk faaliyetlerinde bulunan 4 kişi hakkında soruşturma yürütüldüğü açıklanmıştı. Federal hükümet, son yıllarda muhalefetin verdiği birçok soru önerisine rağmen Türkiye bağlantılı casusluk faaliyetlerine dönük açılan soruşturmaların içeriğine ilişkin ayrıntı vermekten kaçınıyor.

DAHA ÖNCEKİ MİT SORUŞTURMALARI KAPATILDI

Almanya’nın sessizliğini fırsat bilen MİT, özellikle 2016 yılından bu yana casusluk faaliyetlerini gözle görülür bir şekilde artırdı. Son olarak 2021 yılının Ekim ayında Düsseldorf'da bir otelde mermi ve isim listesiyle birlikte gözaltına alınan bir Türk vatandaşının MİT’e çalıştığı açıklandı.

Almanya’da 8 bin kişinin MİT’e çalıştığı tahmin ediliyor. Türk istihbaratının faaliyetlerinde Türk devletinin Diyanet kurumuna bağlı olan DİTİB önemli bir rol oynuyor. 900 camisi bulunan DİTİB’e bağlı camilerde görevli Türk imamlar, Erdoğan rejimi muhaliflerine ilişkin bilgileri direkt konsolosluk ve büyükelçiliklere aktarıyor. 2017 yılı başında DİTİB üyesi bazı imamlar hakkında açılan soruşturmada hiç yol kat etmeyen federal savcılık, daha sonra bu dosyaları kapattı.