Mahkeme, Sincar davasında ‘zaman aşımını’ mı bekliyor?

Katledilen DEP milletvekili Mehmet Sincar’a ilişkin Amed’de görülen davanın üçüncü duruşmasında sanık Hizbullahçı sanık Cihan Yıldız’ın tutuklanması talebi reddedildi. Mahkeme, zaman aşımı riskine rağmen duruşmayı gelecek yıla erteledi.

Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993’te Batman’da katledilmişti. Sincar cinayetine ilişkin davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davanın tek tutuksuz sanığı Hizbullahçı Cihan Yıldız duruşmaya katılmazken, avukatı hazır bulundu.

Duruşmada söz verilen Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar, asıl mahkeme heyeti olmadığı için bir şey belirtmeyeceklerini, karar duruşmasında beyanlarını aktaracaklarını söyledi.

Sincar ailesi avukatlarından Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, zaman aşımı süresinin dikkate alınarak bir sonraki duruşma tarihinin erken bir tarihe alınmasını istedi.

Avukat Büşra Kaya, 7-8 yıldır süren yargılamada kesin bir hüküm olmamasına rağmen sadece tetikçinin yargılandığını, ancak cinayetin arkasında kimlerin olduğu ve faillerinin ortaya çıkarılmadığı tepkisinde bulundu.

Kaya, "Bu cinayet münferit bir cinayet değil 90'lı yıllarda işlenen bir cinayet olduğunu ve politik bir cinayet olduğunun bilinmesi gerekir” dedi.

Mehmet Ağar'ın 1993-95 yılları arası Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığını anımsatan Kaya, "Ankara'da JİTEM'den yargılanması devam ediyor. Bu cinayetle hiçbir ilgisinin olmadığını söylemek mümkün değil” diye ekledi.

Avukat Serhat Eren ise, iddia makamının 7 aydır dosyaya sunduğu mütalaanın olmadığını belirterek,  “En azından mahkeme heyeti tarafından uygun bir süre verilsin. Mahkemenin Cihan Yıldız'ın tutuklanması yönünde karar vermesini talep ediyoruz" diye belirtti.

 

Mahkeme heyeti, Mehmet Ağar ve dönemin yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunma talebine ilişkin hüküm kurmayı reddetti. Heyet, sanık Yıldız'ın tutuklanma talebini kabul etmedi.


Davanın, cinayetin arkasındaki diğer failler yönünden 4 Eylül 2023’de zaman aşımına girme riskine rağmen mahkeme bir sonraki duruşmayı 14 Şubat 2022 tarihine erteledi.