Marmara'daki cezaevlerinde 2 binden çok hak ihlali

İHD, 2019 yılında Marmara Bölgesi’ndeki hapishanelerden 502 ihlal başvurusu aldıklarını, 2 binden çok ihlal tespit ettikleri belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 2019 yılında Marmara Bölgesi cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu hizmet binasında açıkladı. Raporun sunumunu Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı.

2 BİN 186 İHLAL

Komisyona, 2019 yılı boyunca 54 cezaevinden 502 başvuru yapıldığını belirten Yoleri, her başvuruda birden fazla ihlal şikayeti olduğundan dolayı 2 bin 186 ihlal tespit ettiklerini aktardı. Hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Yoleri, “Mahpuslar hastaneye kelepçeli şekilde götürülmüş, doktor ve sağlık personelinin İstanbul Protokolü’nü hatırlatarak, muayene, röntgen çekilmesi ve tedavi esnasında kelepçelerin açılmasını talep ettikleri durumlarda dahi bu talepleri reddedilmiştir. Cezaevlerinde baskı ve işkence olağanlaştırılmaya çalışılmış, ‘süngerli oda’ diye tabir edilen hücreler, işkence hücreleri olarak kullanılmıştır” dedi.
Yoleri, 2019 yılı içerisinde Ali Haydar Yıldız, Vedat Aydın ve Kinyas Gülcan’ın cezaevinde şüpheli şekilde öldüğüne dikkati çekerek, “Sağlık hakkı engelleniyor" diye belirtti.
Yoleri, kamuoyuna tutsaklarla dayanışma çağrısında bulundu.