MEBYA-DER: Cenazeler üzerinden ailelere işkence yapılıyor

MEBYA-DER, Türk devletinin teşhis edilmelerine rağmen gerilla cenazelerini ailelerine vermediği tepkisinde bularak, cenazeler üzerinden ailelere işkence yapıldığını belirtti.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği'nin (MEBYA-DER) Şırnak Eşbaşkanı Serhat Küçük, gerilla cenazeleri üzerinden ailelere yapılan zulme dikkat çekti.

Şırnak Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırılan cenazeler, aileler tarafından teşhis edilmesine rağmen DNA testi dayatılarak teslim edilmiyor. DNA testi için alınan kan örnekleri ise keyfi bir şekilde aylarca sonuçsuz bırakılıyor. Çoğu cenaze, test sonuçları bekletilmeden kimsesizler mezarlığına defnediliyor.  

Serhat Küçük, "Biz görev başına geldiğimizden beri çok ciddi zorluklarla karşı karşıyayız” dedi.

Küçük, “Basın ve sanal medyada çocuklarının yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini öğrenen aileler, soluğu Şırnak’ta alıyor. Buraya gelen aileler de hastaneye gittikleri gibi çocuklarının cenazesini teşhis ediyorlar. Ama cenaze verilmiyor ve ailelere DNA testi yapmaları zorunluluğu getiriliyor. DNA testi sonucu da en geç 10-15 gün içinde belli oluyor. Ama bu ailelerin sonuçları 6-7 ay çıkarılmıyor. DNA sonucu çıktığı zaman da aynı gün ailelere haber verilmiyor ve aileleri bilgilendirme süreci uzatılıyor. Bu süre zarfında morgda olan cenazeler, kimsesizler mezarlığına defnediliyor” diye ekledi.

"Aileler çocuklarının cenazesini almadan gözlerine uyku girmiyor” diyen Küçük, ailelere cenazeler üzerinden işkence uygulandığı tepkisinde bulundu.

Küçük, “Biz MEBYA-DER olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama bir aşamaya kadar yardımcı olabiliyoruz. DNA’sı eşleşen aileler buraya geldiğinde akşama kadar cenazeyi almayı bekliyorlar. Bu ailelere de defin işlemine anne, baba ve birkaç kişinin katılması şartıyla cenazeyi veriyorlar. Aileler çocuklarını istedikleri gibi defnedemiyor” şeklinde konuştu.

Küçük ailelere de çağrıda bulundu:  "DNA testi için ailelerin olayın yaşandığı yere gitmesine gerek yok. Her aile bulunduğu yerin savcılığına başvuruda bulunabilir. Ailelerimizin uzun bir yoldan buraya gelmelerini istemiyoruz.”

DNA örneğini bir yıl önce veren 8 ailenin geçtiğimiz günlerde Şırnak'a geldiğini aktaran Küçük, ailelerden ancak üçünün cenazelerini alabildiğini ifade etti.

Halen birçok ailenin cenazelerini almak için beklediğini dile getiren Küçük, yetkililerin keyiflerine göre ailelere haber verildiğini belirtti. Küçük, bu keyfi uygulamaların bir an önce son bulmasını istedi.