MED-DER: İnkardan vazgeçin, anadilde eğitim talebini karşılayın!

MED-DER Eşbaşkanı Rifat Ronî yeni eğitim-öğretim yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada Türk devletini asimilasyon ve inkardan vazgeçerek, çok dilli eğitim sistemini hayata geçirmeye çağırdı.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), 6 Eylül’de başlayan yeni eğitim ve öğretim yılına bir açıklama yaptı.

Amed’in Kayapınar ilçesindeki MED-DER binasında yapılan açıklamaya çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Açıklamanın yapıldığı masaya "Anadilde eğitim temel ve evrensel bir haktır. Bu hakkı çiğnemek insanlık suçudur" pankartı asıldı. 

MED-DER Eşbaşkanı Rifat Ronî, yeni eğitim-öğretim yılında da milyonlarca Kürt ve diğer halklardan çocukların yok sayılacağını ve Türkçe’nin bu çocuklar dayatılacağını belirtti.

Kürtçe üzerindeki baskıların cezaevlerinde de arttığına dikkat çeken Ronî "Kürtçe savunma yapmak isteyenler birçok kez engelleniyor. Cezaevinde Kürtçe yazmak yasak. Kürtçe kitaplar verilmiyor. Kürtçe konuşmak soruşturma konusu oluyor ve ceza veriliyor" dedi.

Ronî, "Ne eksik ne fazla; Kürtler ve Türkler dışındaki diğer halkların çocukların da anadilde eğitim talebi karşılanmalı" çağrısında bulundu.

Devleti inkar ve asimilasyondan vazgeçmeye çağıran Ronî, şöyle noktaladı: "Eğitim Bakanlığı ve ülke yetkililerini bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Asimilasyon ve inkar politikasından vazgeçin. Çok dilli eğitim sistemi hayata geçirilsin ve 98 yıldır hakları gasp edilen Kürt çocuklarından özür dilensin. Kürtler anadillerinde eğitim istiyor.”