Merkel: Türkiye ile ilişkilere karar vereceğiz

Yarınki AB zirvesi öncesi konuşan Almanya başbakanı Merkel, “Türkiye ile ilişkilerde nasıl ilerleme kaydedileceğine karar vereceğiz” dedi. Erdoğan ise “Yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz” diyerek AB’ye rest çekti.

Doğu Akdeniz’de giriştiği provokasyonlarla Yunanistan ve Kıbrıs ile gerginlik yaşayan Ankara rejimine dönük hangi yaptırımların alınacağı yarınki Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’den bir açıklama geldi.

Federal Meclis’teki 2021 bütçesinin görüşmeleri sırasında konuşan Merkel, yarınki AB zirvesinin başlıca konularından birisinin Türkiye olacağı mesajını verdi. Türkiye kaynaklı Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin AB üyesi Kıbrıs’ı büyük sorunlarla karşı karşıya getirdiğini belirten Merkel, AB dönem başkanlıkları sırasında Türkiye ile girdikleri yoğun diyalog sürecinin başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çekti.

Girişimlerine rağmen Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin sürdüğünü ifade eden Merkel, bundan kaynaklı olarak Kıbrıs’ın yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmaya çalışacaklarını belirtti. Almanya başbakanı Merkel, Türkiye ile ilişkilerin nasıl ilerleyeceğine dair karar vereceklerini bildirirken, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan AB’ye rest geldi.

GÜYA YAPTIRIM 1963’TEN BU YANA VARMIŞ!

Azerbaycan’a gidişi öncesi Ankara’da konuşan Erdoğan, AB’nin alacağı herhangi bir yaptırım kararının Türkiye'yi çok fazla da ırgalamayacağını savundu. AB'nin Türkiye'ye 1963'ten bu yana yaptırım uyguladığını öne süren Erdoğan “Hiçbir zaman AB verdiği sözün arkasında durmamıştır. Ama biz o günden bugüne sabrettik, sabrediyoruz. Türkiye Kuzey Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'deki haklarına korumaya devam edecek. Taviz vermemiz asla mümkün değildir" dedi.

Başta mülteci anlaşması ve üyelik süreci olmak üzere son yıllarda değişik yardım paketleriyle AB’den yüklü miktarda para alan Erdoğan iktidarına bundan sonra nasıl bir yaptırım uygulanacağı merak ediliyor. AB’nin elindeki kozların başında Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınması ve mülteciler için verdiği para yardımının durdurulması geliyor.