Mevsimlik tarım işçileri derneklerde örgütlenecek

Mevsimlik tarım işçileri derneklerde örgütlenecek

DTK Sosyal Politikalar Komisyonu tarafından düzenlenen Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı sonuç bildirgesi ile sona erdi. Kurultayda Kuzey Kürdistan’da göç veren illerde dernekler kurularak tek çatıda birleşmelerine karar verildi.

DTK Sosyal Politikalar Komisyonu organizasyonunda Viranşehir Belediyesi Med Kültür ve Sanat Merkezi'nde devam eden Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı sonuç bildirgesi ve karar önergelerinin delegelerin oyuna sunularak kabul edilmesiyle sona erdi.

Kurultayın karar önergeleri 4 ana başlık altında toplandı. Kurultay Delegesi Şerife Acar tarafından okunan kararlar delegelerin oyuna sunuldu. Tüm delegelerin "Evet" oyu ile kabul edilen kararlar şunlar:

"-Kurultayımız, Mevsimlik Tarım İşçilerinin onurlu bir yaşam ve güvenli bir gelecek için vereceği mücadelenin Kürt sorununun çözümüne sunulacak önemli bir katkı olacağı inancıyla, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu, Kürt sorununun çözümünü barışçı ve demokratik platforma taşımayı amaçlayan 'Barış ve Çözüm Süreci'ni bütün gücüyle desteklemektedir.

-Kurultayımız, Mevsimlik Tarım İşçilerinin Kurultay Sonuç Bildirgesi'nde ortaya koyduğu taleplerini gerçekleştirmek amacıyla, Kürdistan'ın göç veren kent merkezlerinde Mevsimlik Tarım İşçileri Dernekleri kurmayı, oluşturacağımız bu dernekleri bir çatı altında toplamayı, 

-Kürdistan'da kurulacak bu dernekler aracılığıyla, mevsimlik tarım işlerinin yapıldığı il ve ilçe merkezlerinde çalışan işçileri bir araya getirecek kurumları ve temsilcilikleri oluşturmayı,

-Derneklerimiz, kurumlarımız ve temsilciliklerimiz aracılığıyla Türkiye'deki tüm mevsimlik tarım işçilerinin ekonomik ve demokratik mücadelesini yürütecek bir Mevsimlik Tarım İşçileri Sendikasını hedef alan çalışmalar yürütmeyi karar altına almıştır.

-Kurultayımız, bir sonraki Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayının Aralık 2013'de düzenlenmesini ve Kurultayın DTK Emek, Göç ve Yoksulluk Komisyonu'nun öncülüğünde, oluşturulacak Mevsimlik Tarım İşçileri Dernekleri tarafından toplanmasını karar altına almıştır.

-Kurultayımız Mevsimlik Tarım İşçilerinin İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs'ta düzenlenecek etkinliklere bulundukları her ilde, insanca bir yaşam ve barış talebiyle ve kendi pankartlarıyla katılmayı karar altına almıştır."

Kararların oylanıp açıklamasının ardından 7 sayfadan oluşan sonuç bildirgesi okundu. Bildirgede, Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı'nda bir araya gelen Kürt, Arap ve diğer milliyetlerden işçilerin sorunları şöyle sıralandı: "Zorunlu göç, geçimlik tarımın yıkımı ve toprak mülkiyetinin eşitsiz dağılımı, yasal hakların dışında tutulma, ayrımcılık, toplumsal dışlanma, potansiyel suçlu muamelesi, çocuk işçiliğinin en kötü biçimi, kadın emeğinin aşırı sömürüsü, ilkel barınma ve sağlık koşulları, güvenliksiz ulaşım koşulları, düşük ve keyfi ücretler ve kötü çalışma koşulları." 

İŞÇİLERİN HAKLARI İÇİN YASAL DÜZENLEME İSTENDİ

İşçileri zorlayan koşulların ortadan kaldırılmasının istendiği bildirgede talepler ise şöyle sıralandı: "Emekçileri 'mevsimlik' ve 'gezici' işçiliğe zorlayan koşullar ortadan kaldırılmalıdır. Mevsimlik tarım işçilerinin temel haklardan yararlanmalarını sağlayacak kapsamlı bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Mevsimlik Tarım İşçileri'ne yönelik dışlama, aşağılama ve şiddet politikaları durdurulmalı, çalıştıkları yerlerde temel yurttaşlık haklarından yararlanabilmeleri için gereken idari ve toplumsal tedbirler alınmalıdır. Çocukların mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılmasının önüne geçilmeli, işçi çocuklarının eğitim koşulları sağlanmalı, sağlıklarının korunması ve bakımları için kamusal destek oluşturulmalıdır. Kadın mevsimlik tarım işçilerinin üzerlerindeki çocuk bakımı ve ev işleri yükü kaldırılmalı, sağlık sorunlarının çözümü için özel bir sağlık politikası uygulanmalıdır. Mevsimlik tarım işçileri için insan onuruna uygun, güvenli ve ücretsiz bir ulaşım düzeni oluşturulmalıdır. Mevsimlik tarım işçileri için çağdaş yaşama uygun, sağlıklı ve sosyalleşme imkanı sağlayan barınma alanları oluşturulmalıdır. İşçilerin ücret ve çalışma koşulları, devlet, işveren ve işçi temsilcilerinin katıldığı müzakerelerle saptanmalı; belirlenen ücret ve çalışma koşulları işçi örgütleri tarafından denetlenmelidir. Mevsimlik tarım işçilerinin sağlıklı yaşama hakkı güvence altına alınmalıdır."