Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı: Mısır bölgedeki çıkarlarını koruyacak

Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmed Al Qawisni, Mısır-Türkiye arasındaki görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Mısır’ın her koşulda bölgesel çıkarlarını koruyacağını söyledi.

8 yıl aradan sonra Mısır ile Türkiye arasında yaşanan sorunların çözümü için yeniden görüşmeler başladı. Türkiye’den kaynaklı çıkan sorunlardan dolayı yaşanan krizin çözümü için iki gün süren görüşmeler gerçekleştirildi. 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen görüşmelerin ardından iki ülke tarafından ortak açıklama yaptı.

Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmed Al Qawisni, yapılan iki günlük görüşme ve ortak açıklamaya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Qawisni, Türkiye'nin Mısır düşmanlığıyla kriz dışında bir şey elde edemediğini anlayan Ankara’nın, Mısır'la ilişkilerini düzeltmek istediği için bu görüşmenin ortaya çıktığına işaret etti. İki gün süren görüşmeler sonucunda yapılan açıklamaya ilişkin konuşan Qawisni, Mısır'ın, Türkiye'nin Libya, Suriye ve Irak’taki müdahalesine karşı olduğunu söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleşen üst düzey diplomatik görüşmelerde iki taraf arasında çelişkili konular olduğunu ve çözüm için her iki tarafın da taleplerini dile getirdiğini belirten Qawisni, "Her iki taraf da çelişkili maddeleri, iki taraf arasındaki ortak konular ile bölgesel konuları tartıştı. Açıklamadan anlaşılıyor ki Mısır, Türkiye'nin Libya, Suriye ve Irak'taki varlığını reddediyor. Görüşmelerde Doğu Akdeniz meselesi de tartışıldı" dedi.

Ahmed Al Qawisni, görüşmelerde her iki ülkenin görüşlerini açıkça dile getirdiğini belirterek şunları kaydetti: "Bu durum Mısır’ın Libya, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki duruma karşı tutumunu gösteriyor. Konu büyük öneme sahip. Bununla birlikte Irak topraklarına giren Türkiye, yine Suriye'nin kuzeyinin belli bölgelerine güç göndererek darbe vurmayı sürdürüyor. Mısır ise bunları reddediyor."

MISIR, TÜRKİYE'NİN MÜDAHALELERİNİ REDDEDİYOR

Mısırlı yetkililerin üst düzeyde görüşmede yer alarak Mısır’ın görüşlerini net bir şekilde ilettiğini, bunun iki taraf arasındaki stratejik ilişkilere de etkide bulunduğunu vurgulayan Qawisni, "Açıkça görülüyor ki Türkiye-Mısır arasındaki görüşmelerde çelişki durumu yaşandı. Açıklamada da belli oluyor ki bu görüşme barış ve önümüzdeki görüşmelerin adımıdır” dedi.

Görüşmelerden sonra yaşanacaklara ilişkin tahminde bulunan Qawisni, şunları belirtti: "Bu çelişkili ülkeler arasında masaya oturup sorunları tartışmak için yapılan en üst düzey görüşmedir. Çelişkileri giderme konusunda açık bir istek varsa bu şüphesiz kalıcı barışı getirecektir. Mısır’ın Libya, Suriye ve Irak’taki müdahalenin karşısında olduğu görülüyor. Çünkü Mısır stratejik ilişkilerini savunurken Arap bağını unutmuyor. Kardeşlerinin hakkını savunuyor ve Türkiye’nin Arap devletlerine karşı müdahalesini reddeden duruşu sergiliyor."

Ahmed, Mısır ve Türk devletinin çıkarları doğrultusunda çelişkileri azaltana ve ortak görüşe varana kadar görüşmelerin süreceği tahmininde bulundu.

Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türk devletinin 2013 yılında o zamanki Devlet Başkanı Mursi'nin devrilmesinin ardından çelişkili oldu. Türk cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mısır’a karşı düşmanca bir politika izledi ve Müslüman Kardeşler grubunu kucakladı. Mısır karşıtı televizyon kanalları açarak onları destekledi.