MLKP 20'nci kuruluşunu bir festival ile kutladı

MLKP 20'nci kuruluşunu bir festival ile kutladı

MLKP kuruluşunun 20'nci yılını Almanya'nın Leverkusen kentinde 4 bin kişinin katılımıyla kutladı. Kutlamaya katılan HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Kobanê direnişinin yarattığı mücadelenin Ortadoğu’ya yayılmasının gerektiği belirterek, “Kobanê çağımızın Stalingrad'ıdır” dedi.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Almanya'nın Leverkusen kentinde bir etkinlik ile 20'nci yılını kutladı. “İsyan, devrim, sosyalizm“ şiarıyla düzenlenen festivale Avrupa'nın birçok ülkesinden 4 bin civarında kişi katıldı. Festivalin yapıldığı salonda, Karl Marx, Lelin, Stalin, İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş, Mazlum Doğan gibi sosyalizm önderleri ile Rojava'da yaşamını yitiren Serkan Tosun ve Suphi Nejat Ağırnaslı'nın (Paramaz Kızılbaş) posterleri, MLKP bayrakları asıldı.

“Bijî berxwedana Rojava“, “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi” yazılı pankartın asıldığı festivalde sık sık “Yaşasın MLKP” ve Bijî berxwedana Kobanê” gibi sloganlar atıldı. Festivale Serkan Tosun'un babası Niyazi Tosun, Suphi Nejat Ağırnaslı'nın ablası Elif Özen, Kürt kurum ve sosyalist örgüt temsilcileri de katıldı.

PYD TEMSİLCİSİ: MLKP'YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Festival öğle civarında Rojava konulu bir panel ile başladı. Panele PYD temsilcilerinden Arria İssa ile gazeteci İbrahim Çiçek katıldı. Burada ilk sözü alan İssa, bölgede üçüncü bir yol seçip kendi devrimlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Günlerce Kobanê’ye saldırılar yapıldı. Ama başaramadılar. Türkiye’nin arkalarında olduğunu biliyoruz. Özellikle Kobanê direnişi tüm dünyada yankı buldu. Bu direnişe katılan kadınlar, gençler ve halkımızı selamlıyorum. DAİŞ’i Kobanê’den kovduk. AKP’nin ikiyüzlü politikasını herkes gördü. Özellikle AKP’nin bu ikiyüzlü politikasına karşı başkaldırdı” dedi. İssa, Rojava'da yaşamını yitiren MLKP savaşçısı Serkan Tosun şahsında Rojava'da yaşamını yitirenleri andığını söyledi.

Gazeteci İbrahim Çiçek ise demokratik barışın ancak Kürt halkının özgürlüğüyle, mümkün olabileceğine vurgu yaparak, “MLKP militanları Serkan ve Paramaz'lar bunun için yaşamını yitirdi” dedi. Çiçek, herkesi Kobanê etrafında mücadeleye çağırdı.

MLKP: HERKES ROJAVA DEVRİMİNE KATILMALI

Panelin ardından festivalin akşamki programı başladı. Programın açılışını MLKP temsilcisi yaptı. MLKP temsilcisi, partilerinin 20'nci kuruluş yıl dönümlerini bütün halklara kutlu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Her düzeyde düşman saldırısından sonra parti olarak kendimizi daha üst düzeyde yaratmayı başardık. Demokratik alternatif cephe yaratarak kitleleri parti saflarda örgütlemeyi amaçladık. Rojava devrimi ve İstanbul ayaklanmasıyla bu yolda ilerledik. Serkan ve Paramaz yoldaşlar bunun örneğidir. Herkesi Rojava devrimine katılmaya ve Kobanê direnişinde yer almaya çağırıyoruz.”

YÜKSEKDAĞ: KOBANE DÜŞMEYECEK

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ise demokrasi ve devrim yolunda büyük yollar kat edildiğini belirterek, “Rojava’da, Kobanê’de olduğu gibi, biz bu dağları delmeye çalışırken çok öldük, canımızda çok şey verdik, ama katliamlarla, acılarla donatılan dünyada çok şey aldık. Zaferimizi söke söke almayı başardık, Kobanê’de ve Rojava'da bugün başardığımız gibi her yerde başaracağız. Kobanê'de halklar birleşmiştir. Bu birleştirme mücadelesinde MLKP’lilerin attığı her adım tarihsel bir değer ve önem taşıyor. Eğer Paramaz yoldaş bir devrimci şehadet gerçekleştiriyorsa, Alevilerle Sünnilerin, Kürtlerle değişik halkların kanı birbirine karışıyorsa hiçbir güç bu devrimin gelişmesine engel olamaz” diye konuştu.

Kobanê'de tarihsel bir fırsatın yakalandığını belirten Figen Yüksekdağ, konuşmasına şöyle devam etti: “Tam da bu zamanda yakalanan bu tarihsel fırsatı, bütün Ortadoğu ve Mezopotamya halklarını daha da ileriye taşımakla sorumluyuz. Bu mücadeleden başımız diktir. Her gün 'Kobanê düştü düşecek' diye bekleyenler bir kez daha yanıldılar. Biz devrimci ve direnişçi bir ruhla kazandığımız değerleri kimseye kaptırmayacağız. Herkes bunu bilsin. Kobanê bir Stalingrad ve Madrid olarak direniyor. Kobanê düşmeyecektir.”

Kuzey Kürdistan ve Türkiye'de yapılan serhıldanlarda polisin uyguladığı şiddeti de eleştiren Yüksekdağ, “Bu gösterilerde onlarca insan katledildi. AKP ve Türk devleti gençlerin katilidir. Ama bunlar bizi yıldırmayacaktır. İstanbul, Türkiye ve Avrupa'yı Kobanê'leştirelim. Mücadelemizi serhildanlarla büyütelim. Kobanê için sokakta olalım” çağrısı yaptı.

'KARDEŞİM ENTERNASYONALSİTTİR'

Suphi Nejat Ağırnaslı'nın ablası Elif Özen de kardeşinin mektubunu okuyarak, “Aile olarak, Nejat'ın, enternasyonalist bir devrimci olarak alınması bizim tek isteğimizdi. Bunun öne çıkartılmasını rica ediyoruz. Çünkü o bir devrimciydi ve bu yönüyle tanınması gerekiyor” dedi.

Festivelde konuşan NAV-DEM Eş Başkanı Yüksel Koç ise MLKP festivaline katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek MLKP ile Kürtlerin Rojava'da birlikte çarpıştığını ifade etti. Koç ortak mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiğini belirterek Kobanê'nin de bunun sembolü olması gerektiğini ifade etti. 

Kobanê direnişine ilişkin bir sinevizyon gösteriminin de yapıldığı festivalde Rojava ve Şengal dağlarında bulunan MLKP savaşçıları da görüntülü bir mesaj gönderdi. Mesajda, Rojava'nın devrimine vurgu yapılarak, şunlara dikkat çekildi: “Rojava'da yeni bir sistem kuruluyor. Biz MLKP savaşçıları buna sessiz kalamazdık. Bunun için YPG savaşçılarıyla birlikte bölgenin gerici güçlerine savaşıyoruz. Her kesi bu mücadeleye çağırıyoruz.”

Festivalde, Heyva Sor a Kurdistan olmak üzere birçok yardım standı açılarak, Kobanê için yardımlar toplandı. Serkan Tosun ve MLKP militanlarının özel eşyalarının sergilendiği festivalde, Koma Bajar, Suavi, Pınar Aydınlar, Grup Abddal, Marsis, Grup Vardiya, Grup Çima, İlda Simonian ve Banda Bassotti gibi sanatçılar sahne aldı.