Mogherini: Türkiye’nin saldırıları DAİŞ’in işine yarayacak

AP Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırısını görüşmek için olağanüstü toplandı. Toplantıda konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, bu saldırıların DAİŞ’in işine yarayacağını belirtti.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dışilişkiler ile Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına ilişkin düzenlenen olağanüstü toplantıda konuştu.

Türkiye’nin başlattığı saldırıların bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağını vurgulayan Mogherini, Kürtlerin bölgede güvenliğin sağlanması çabalarında müttefik olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler’in gözetiminde demokratik bir ortamın oluşmasını destekledikleri ve bunun için de hem AB’nin 28 üyesi hem de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeni gelişen duruma müdahil olması için çaba sahibi olduklarını söyledi.

Türklerin saldırısının zaten travmatik bir durumda olan Suriye savaşı tarihine yeni ve dramatik bir başlık daha ekleyebileceğini kaydeden Mogherini, “Bunun olumsuz etkileri sadece insani olmaz, politik ve stratejik etkileri olma potansiyeline sahip bir müdahaledir” dedi.

Türkiye’nin tek taraflı askeri eylemine derhal son vermesini talep ettiklerini de dile getiren Mogherini, bu saldırıları DAİŞ’e karşı başarıyı tehdit eder nitelikte olduğunu da kaydetti.

Uluslararası Koalisyonun özellikle de Kürtler dahil, yerel güçler ile ilişkileri sorunlu hale getireceğini de kaydeden Mogherini, bu saldırıların DAİŞ’in işine yarayacağını da vurguladı.

“Halbuki DAİŞ sadece yerelde değil, bölge ve AB de dahil, bütün dünya için hala bir tehdit olarak duruyor” diyen Mogherini Türkiye’nin orta derecede ne yapmak istediğinin de farkında olduklarını kaydetti.

‘YEREL HALKLARIN HAKLARININ ÇİĞNENMESİNİ KABUL ETMEYİZ’

AB’nin Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için 3 milyon Euro yardımda bulunduğunu da hatırlatan Mogherini, “Kuzey ve Doğu Suriye’de böylesi bir ortamda mültecilere yardım etmek, hele de yerel toplulukların haklarını inkar ederek, hatta çiğnenerek yapılıyorsa kabul edilemezdir” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’de askeri eylemlerin derhal sona erdirmesini sağlanmasının birinci hedefleri olduğunu da belirten Mogherini AB’nin denetimi altında bir çözüm yolunun bulunmasına odaklanmak gerektiğini de öne sürdü.

Mogherini, Pazartesi günü Luxembourg’da yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısına BM Suriye Özel Temsilcisini davet ettiklerini de belirtti.

Mogherini AB ve BM Güvenlik Konseyi’nin toplandığını da hatırlattı. Mogherini, bölgede demografik değişimi kabul etmeyeceklerini de söyledi.