Mübeccel Dicle toprağa verildi
Mübeccel Dicle toprağa verildi
Mübeccel Dicle toprağa verildi
Bu sabah yaşamını yitiren Mübeccel Dicle, Amed’te toprağa verildi. Kürt siyasetçi Hatip Dicle’nin annesi 78 yaşındaki Mübeccel Dicle, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde akciğer kanseri tedavisi görüyordu.
Diche Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden alınan cenaze Yeniköy Mezarlığı’na getirilerek, define hazır hale getirildi. İkinci namazın ardından Yeniköy Mezarlık Camii’nde cenaze namazı kılınan Mübeccel Dicle’nin cenazesi daha sonra Mardinkapı Mezarlığı’na götürüldü.
Cenaze törenine BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Leyla Zana, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, bir süre önce cezaevinde çıkan Yenişehir eski Belediye Başkanı Fırat Anlı, Nadir Bingöl, kentin sivil toplum örgütü temsilcileri, melleler, Dicle’nin ailesi ve dostları katıldı.
Cenaze toprağa verildikten sonra bir konuşma yapan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yaşamın önemli bir bölümünü cezaevinde geçiren Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle’ye başsağlığı diledi. Bu kadar büyük bir cefa çeken bir anneyi ebediyete uğurlamanın kendileri için de büyük bir acı olduğunu belirten Demirtaş, acıyı paylaşan herkese teşekkür etti.
Hatip Dicle’nin annesinin cenazesine katılmamasının gerekçesini açıklayan Demirtaş, Dicle’nin iki dönem Diyarbakır milletvekilliğini yaptığını ve yaşamının önemli bir bölümünü cezaevinde geçirdiğini söyledi. Bunca yıl cezaevi yatmasına karşın barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmediğini belirten Demirtaş, “Son 4 yıldır haksız, hukuksuz hatta ahlaksız bir şekilde içeride tutuluyor. Hatip Dicle’nin herkesten çok barış için ve akan kanın durması için çaba sarf ettiğini herkes biliyor. Suçsuz, günahsız bir şekilde tutuklu kalması hepimizin vicdanlarını yaralıyor” dedi.
Dicle’nin bu hukuksuzluğa, ahlaksızlığa tepki göstermek için tavır ortaya koymak için devletin lütfünden faydalanmayacağını, bu acıyı yüreğine gömerek cezaevinde yaşayacağını belirttiğini anlatan Demirtaş, cenazeye katılmak için mahkemeye başvurulmaması talebini kendilerine ilettiğini söyledi. “Kendisinin bu talebini saygıyla karşılıyoruz” diyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Dicle’nin annesi bir süredir hastanede tedavi görüyordu. Kendisi de cezaevinden hastaneye giderek ziyaret talebinde bulunmuştu. Hasta yatağında annesini son bir defa görmek istemişti. Ancak izin verilmedi. Kendisi de bu vicdansız tavra karşı bir tepki olarak bugün aramızda değil. Ama burada herkes Hatip Dicle’dir. Bu cenaze hepimizin cenazesidir. Bu anne hepimizin annesidir.”
Halka kan kusturanların utanmayabileceğini belirten Demirtaş, “Ama biz insanlığı ve insanlık değerlerini var etmek için bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Böylesine fedakar ve mücadeleci evlat yetiştirdiği için annesinin ardından hayır duaları edeceğiz, şükranla anacağız” şeklinde konuştu.
Okunan duaların ardından cenazeye katılan cemaat taziyenin kabul edildiği Batıkent’teki Dicleliler Yasevi’ne geçti.