Mülteciler saati 1.05 euroya çalıştırılıyor

Mülteciler saati 1.05 euroya çalıştırılıyor

Mültecilere karşı  sert uygulamaları bilinen Almanya’da, on milyonlarca Euro harcanan bir proje içerisinde çalıştırılan mülteciler  1 Euro 5 sent saat ücretine mahkum ediliyor. Mülteciler, bu ücret karşılığında her gün onlarca tren yolcusunun bagajlarını taşıyor.

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde yer alan Schwäbisch Gmünd şehrinde yaşayan bazı mülteciler,  kent belediyesi tarafından tren yolcularının eşyalarını taşımaları için çalıştırılıyor. Sabah saat 6’dan akşam 18’e kadar iki vardiye halinde çalıştırılan mültecilere saat ücreti olarak ise sadece 1 Euro 5 sent ödeniyor.

Kentteki bir mülteci yurdunda kalan Afrika ülkeleri ile Pakistan ve Afganistan’dan gelen 10 kadar mülteci, insan hakları açısından kabul edilemeyecek olan bu uygulama ile deyim yerindeyse sömürülüyor.

ON MİLYONLAR HARCANAN PROJEDE “GÖNÜLLÜ” MÜLTECİLER KULLANILIYOR

Schwäbisch Gmünd tren garında Orta Çağ zihniyetiyle çalıştırılan mülteciler, on milyonlarca Euro harcanan bir proje kapsamında istihdam ediliyor. Kentte önümüzdeki yıl yapılacak Eyalet Bahçe Fuarı (Landesgartenschau) adlı proje kapsamında tren garının yenilenmesi nedeniyle, gardaki peronlar arasında uzun bir mesafe bulunuyor. Vatandaşların şikayeti üzerine kent belediyesi ve Alman Demiryolları Şirketi Deutsche Bahn, ancak uzun ve yüksekçe bir köprü üzerinden ulaşılan peronlar arasındaki mesafede yolcuların bagajlarını taşımak üzere mültecileri istihdam ettiler.

Toplamda 65 milyon Euro’ya mal olacak olan ve Yeşil Proje olarak da bilinen fuar kapsamında yenilenen tren garı için yaklaşık 7 milyon Euro para harcanacak. 5’şer kişilik iki vardiye halinde çalışan mültecilere 1 ay çalışmaları durumunda ödenecek toplam ücret ise sadece bin 890 Euro olacak.
Konuyla ilgili basına bilgi veren Schwäbisch Gmünd Belediyesi sözcüsü Marcus Hermann, mültecilerin bu işte gönüllü çalıştıklarını ve işi ağır bulmaları durumunda istedikleri zaman bırakabileceklerini söyledi.

“MÜLTECİLER ALMANLARLA KAYNAŞIYOR” YALANI

Hermann, mültecilere bagaj taşıtma karşılığı verilen ücretin az olduğunu kabul ederken, Alman Mülteciler Yasası’nın mültecilere 1 Euro 5 sentin üzerinde saat ücretinin üzerinde ücret verilmesini yasakladığını söyledi. Belediyelere bu konuda serbestlik verilmesi durumunda daha fazla ücret ödeyeceklerini iddia eden Hermann, bu uygulama ile mültecilerin yerli Almanlarla kaynaşmasını sağladıklarını savundu.

Schwäbish Gmünd kent belediyesi yetkilisi, geçtiğimiz yıl düzenlenen kentin 850’inci kuruluş yılı kutlamaları için de mültecileri çalıştırdıklarını söyledi. Belediye Başkanı Hristiyan Demokrat Parti (CDU)’lu Richard Arnold da, geçtiğimiz ve bu yılki uygulamalar ile mültecilerin maddi durumlarını düzeltmeye çalıştıklarını savundu.

“BOL BAHŞİŞ ALIYORLAR” AYMAZLIĞI

Mültecileri karın bile doyurmaya yetmeyecek ücretlerle çalıştıran yetkililer, kendilerini savunmak için bagajlarını taşıtan yolcuların verdiği bahşişleri dile getiriyorlar. Deutsche Bahn ve kent belediyesi yetkilileri, bir yandan mültecilere bagaj taşıtan yolculardan daha fazla bahşiş verilmesini isterken, diğer yandan da yolcuların ‘oldukça cömert’ davrandığını söylediler.

MÜLTECİLERE 20 YILDIR CİDDİ HAKSIZLIĞA UĞRUYOR

Almanya’da mültecilere karşı uygulanan politikaların esas amacı ise yeni mültecilerin gelişini engellemek ve gelenleri de caydırmak. 1993 yılında köklü bir değişikliğe gidilen Federal Mülteciler Yasası ile daha önce mültecilere tanınan çalışma, sosyal yardım vs gibi bir çok haklarda kısıtlamalara gidilmişti.

Mültecilere ödenen sosyal yardımların anayasaya aykırı olarak düşük tutulduğu da ortaya çıkmıştı. Federal Anayasa Mahkemesi, 18 Temmuz 2012 tarihli kararı ile mültecilere eyaletlerde direkt para ya da gıda yardımı olarak harcanan ödeneklerin miktarının 1993 yılından bu yana hiç artmadığını tespit etmişti. Mahkeme, o tarihten bu yana hayat pahalılığının yüzde 34 civarında olmasına rağmen, mültecilere direkt ya da dolaylı olarak verilen yardımların miktarının artmamış olmasını Alman anayasasına aykırı bulmuştu.