Musa Anter Davası: Makul sürede yargılama ilkesi ihlal edildi

Birleştirilen Musa Anter davasının 30’uncu duruşmasında avukat Mehmet Selim Okçuoğlu, “zaman aşımı” tehlikesine dikkat çekerek, makul sürede yargılama ilkesinin ihlal edildiğini belirtti.

Davanın 30’uncu duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Katledilen gazeteci ve yazar Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Şevin Coşkun ile Hafıza Merkezi’nden Faili Belli gözlemcisi avukat Esra Kılıç duruşmaya katıldı.

Duruşmada Anter ailesinin avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu, Orhan Miroğlu’nun avukatı Ayşe Eryılmaz ve taraf avukatları hazır bulundu.

Avukat Okçuoğlu, dosyada zaman aşımı tehlikesine dikkat çekerek, “Gelinen aşama itibariyle Cemil Işık’ın yurt dışında öldürüldüğü yönünde bilgimiz bulunmaktadır” dedi.

“Yazılama yapılacak ise akıbetinin sorulmasına dair bu hususta yazışma yapılmasını talep ediyoruz” diye ekleyen Okçuoğlu, şöyle devam etti: “Musa Anter’in katledildiği tarih itibariyle dosyanın zaman aşımına uğrama tehlikesi bizce büyük bir hal göstermektedir. Dosyada her şeyden önce sonuç alınabilmesi açısından birleştirilen diğer dosyaların ayrılmasını talep ediyoruz. Öte yandan mahkemenin kurduğu ara kararlarına rağmen yurt dışında bulunan dosya sanıklarından Abdulkadir Aygan’ın savunmasının saptanamamasından, Adalet Bakanlığı’nın mahkeme ile iş birliği içinde hareket etmediğini gösteriyor. Dosyanın birleşen diğer dosyalardan ayrıldıktan (tefrik) sonra bu hususun üzerine gidilmesini ve dosyanın sonuçlandırılmasını istiyoruz.”

Okçuoğlu, “Şu anda görülen dava dosyası esasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) belirttiği yaşam hakkının ihlaline dair bir dava görülmektedir. AİHS’in makul sürede yargılamanın tamamlanmasına esas adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğini de ifade etmek isterim. Tüm bu hususlar nazara alınarak mahkemece karar tesisini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması hususunda Adalet Bakanlığı’na tekrar yazı yazılmasına, sanıklar Abdülkadir Aygan, Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz, Fethi Çetin hakkındaki yakalama emrine ilişkin kararın devamına ve sanık Mahmut Yıldırım hakkındaki kırmızı bülten uygulamasının devamına karar verdi.

Sanık Hamit Yıldırım hakkında adli kontrol şartının devamına da karar veren mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 7 Temmuz’a erteledi.