'Musa Anter’in katkısı çok büyüktü'

‘Apê Musa 100 yaşında’ kitabının redaksiyonunu yapan Hüseyin Aykol, Kürt basınına Bedirxan Ailesi’nden sonra en önemli katkının Musa Anter tarafından sağlandığını söyledi.

Yeni Yaşam gazetesi yazarı Hüseyin Aykol editörlüğünde ‘Apê Musa 100 yaşında’ adlı kitap çıktı. Aykol, Musa Anter için daha kapsamlı etkinlikler yapmak istediklerini, ancak pandemi koşullarından dolayı gerçekleştiremediklerini aktardı.

Birçok aydın, sanatçı, yazar ve siyasetçinin Apê Musa ile olan anılarını paylaştığı kitaba ilişkin ANF’ye konuşan Aykol, şunları söyledi: “Musa Anter’in katledildiği 1992’den bu yana Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’ni veriyoruz. Bu ödüller vasıtasıyla her yıl anıyoruz. Onu tüm dost ve yoldaşlarıyla birlikte hiç unutmadık. 2020, 100 yaşına bastığı yıl olduğu için daha bir önem kazanıyordu. Bunu biz daha önce kendi aramızda konuşuyorduk. Özellikle Dicle Anter ile bu konuda iletişim halindeydik. Sadece Türkiye ve Kürdistan’da değil, aynı zamanda Avrupa’da büyük paneller, geniş katılımlı sempozyumlar yapmak gerekir, diye düşünüyorduk. Tüm dünyayı sarsan pandemi dolayısıyla 2020 kötü başladı. Kuralların Haziran’dan sonra biraz daha gevşemesi ile bu kitap için kolları sıvadık. Haziran’da tüm anılar toplandı, Temmuz’da kitabın tasarımı yapıldı. Ağustos’ta basıldı ve 1 Eylül itibarıyla da yayımlandı.”

Bedirxan Ailesi ve Musa Anter’in Kürt basınına katkılarına işaret eden Aykol, bu mirasın büyük emeklerle ve çok fazla zorluk çekilerek bugünlere getirildiğini söyledi. Aykol, şöyle devam etti: “İlk Kürdistan gazetesi 1898’de Kahire’de çıkmıştır. 1900’lardan başlayarak çıkan gazetelerin çoğu Bedirxan Ailesi’nin fertleri tarafından çıkarılmıştır. Kürt basını açısından Bedirxan Ailesi büyük bir çınardır. Kuzey Kürdistan’a geldiğimizde 40’lı yıllardan itibaren yeniden Kürt basınında ortaya çıkma gayretleri oluştu. Kapatmalar, hapse atılmalar ya da çeşitli davaların açılması gibi durumlar yaşandı. İşte bu 1940’tan 1970’e kadarki dönemde sürekli bir isim görüyoruz; Musa Anter... Apê Musa ya dergi çıkararak ya da çıkan dergi ve gazetelere yazılarıyla destek vererek bulunmuştur. Aslında Musa Anter, Bedirxan Ailesi’nin basın alanındaki bu mirası bizlere kadar getirdi.”

BUGÜN SİVİL ÖLÜM VAR

Aykol, 1990’lı yıllarda başta Musa Anter olmak üzere birçok gazetecinin katledildiğini, cezaevlerine atıldığını, sürgün zorlandığını; gazetelerin bombalandığını anımsatarak, “Gazete bugün bombalansa da biz ertesi gün hiç aksatmadan, gazeteyi çıkararak bugünlere getirdik. Yine insanlara davaların açıldığı, gazetecilerin yargılandığı, tutuklandığı günlerdeyiz. O günlerle bugün arasındaki fark belki birebir katletme yok ama sivil ölüm dediğimiz ölümler yaşanıyor. Gazeteler kapatılıyor, gazeteciler işsiz bırakılıyor, kendini bu işe adamış insanları işsiz bıraktığınızda siz onları öldürmüş olursunuz. 90’lı yıllarda fiilen öldürülüyorduk ama bugün haber ve habercilik yok edilerek sivil ölümlere maruz bırakılıyoruz” şeklinde konuştu.

BASIN MÜCADELESİNDEN GALİP ÇIKTIK

Bırakılan mirasa sonuna kadar sahip çıkacaklarının altını çizen Aykol, şunları dile getirdi: “Çok büyük bedeller verdik. Şu an 16 arkadaşımız hapishanede ama biz yine de olduğumuz noktada, kendimizi mağdur görmüyoruz. Kürt Özgürlük Hareketi’nin bir bölümü olarak Kürt basınında şu anda 10’dan fazla televizyon yayınımız, 6 tane haber ajansımız, günlük ve haftalık gazetelerimiz var. Bu yayıncılık faaliyetinin sıradan neferleri olarak bu mücadeleden galip olarak çıkmış hissediyorum. Hepimizin Apê Musa’ya ve Bedirxan Ailesi’ne layık olduğunu düşünüyorum. Bedel ödedik, ödüyoruz ve daha ödeyeceğiz belki ama Kürt halkının haber alma ihtiyacını karşılıyoruz ve karşılamaya devam edeceğiz.”