Musa Anter ödülleri sahiplerini buldu

Bu yıl 28’incisi düzenlenen ve 5 ayrı dalda verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yapılan törenle sahiplerine verildi.

Kürt bilge ve Özgür Basın’ın sembolü Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992’de Amed’de katledilmesinin ardından gazetecilik alanında verilen ve bu yıl 28’incisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yapılan törenle sahiplerine verildi.

Yeni Yaşam Gazetesi’nin düzenlediği tören, Beyoğlu’ndaki Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nde gerçekleşti. Törene Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan, milletvekilleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin, Barış Anneleri, birçok basın kuruluşu temsilcisi, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Gazeteci Pelin Özkaptan’ın sunuculuğunu üstlendiği tören, Özgür Basın şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Yeni Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rıdvan Turan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İsmail Beşikçi’nin, törene gönderdikleri mesajlar okundu.

ÇELİK: ÖZGÜR BASIN HALKLARIN SESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, ödül töreninin Musa Anter’in 100’üncü doğum gününe denk gelmesinin önemine değinerek, halkların sesi olmaya devam eden özgür basın emekçilerini tebrik etti. Çelik, “İnkar edilen Kürt halkının, ezilen tüm halkların, her inancı sesi olmaya çalıştık. Özgür basın olmasaydı, 1990’lı yıllarda yaşananlar görülmemiş olacaktı. Özgür Basın Kemal Kurkut’tan Ceylan Önkol’a kadar yaşananları açığa çıkardı. Görünmeyenleri görünür kıldı. Devletin üstenci dilini teşhir ettik. Bunları yaparken bedel ödedik. Ödemeye devam ediyoruz. 90’lı yıllarda gazeteciler, muhabirler katledildi. Birçok gazeteci habere giderken büyük bedelleri göze alarak gidiyor. Biz de halkımıza olan borcumuzu ödemek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Çelik’in konuşmasının ardından Apê Musa, özgür basın şehitleri ve özgür basın emekçilerinin yaşam ve mücadelelerini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı.

ÖDÜL TÖRENİ…

Daha sonra ödül törenine geçildi. Türkçe Haber Dalı’nda Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Erdoğan Alayumat, “261 Cenaze kaldırıma defnedildi” başlıklı haberiyle ödül aldı. Alayumat’ın ödülünü HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan verdi.

Ödül sırasında konuşan Buldan, günün önemine değinerek, şunları söyledi: “Bugün önemli bir gün. Sevgili Musa Anter’in hem bize bırakmış olduğu mirasın devamcıları gazetecilere ödüllerini vermek için buradayız. Musa Anter Kürtlere direnmeyi öğretti. O’nun bize bıraktığı miras diline, kültürüne, kimliğine sahip çıkmaktı. Asla dilinden, kimliğinden, kültüründen taviz vermedi. 90’larda katliamlar yapan zihniyet bugün halen iktidarda. Musa Anter’i katleden zihniyetler bugün iktidarda olan zihniyetle aynıdır. Burada olmaktan onur duyuyorum. Bu mücadelede bıkmadan ilerleyen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.”

DİCLE ANTER’DEN MESAJ

Ardından Anter’in oğlu Dicle Anter’in mesajı okundu. Anter, “Babamın 100’üncü yaşında yanınızda olmayı çok isterdim. Orada olamasam da her şeyimle yanınızda olduğumu bilmenizi istiyorum. Gazetecilerin katledildiği, tutuklandığı dönemlerden geçtik ve bu mücadele halen devam ediyor. Gazetecilik hiçbir zaman rahat olmadı. Bu anlamda ödül alan arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Cezaevinde bulunan tüm arkadaşların derhal serbest bırakılmasını umuyorum” diye konuştu.

Türkçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü, gazeteci Ercüment Akdeniz’in Evrensel Gazetesi’nde yayınlanan “Yolcu şifresiyle mültecileri ölüme taşıdılar” başlıklı haberi layık görüldü. Akdeniz’e ödülünü Gazeteci Tuğrul Eryılmaz verdi. Eryılmaz, “Eminim ki Musa Anter burada olsaydı, bu işi çabuk bitirin ve işinizin başına dönün. Daha çok işimiz var derdi” diye belirtti.

APÊ MUSA’DAN HRANT DİNK’E

Kürtçe Haber Dalı’nda Fahrettin Kılıç ve Ayşe Sürme’nin, MA yayınlanan “Cenaze piştî 3 salan bi rêya PTT’ê ji malbatê re şandin” (Cenaze 3 yıl sonra aileye kargo ile gönderildi) haberi ile Medya Üren’in Jinnews’te yayınlanan “Me xwe gihaşt nameya Î.E. ya ku çawişê pispor tecawizî wê kir” (Uzman Çavuş’un tecavüz ettiği İ.E.’nin mektubuna ulaştık) başlıklı haberleri ödüle layık görüldü.

Kılıç, ödülünü Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu’dan aldı. Uğurlu, özgür basın emekçilerinin büyük bedellerle önemli değerler yarattığını ifade etti. Özgür basının hakikat arayışını bırakmadığını, ezilenlerin sesi olduğunu belirten Uğurlu, “Apê Musa’dan Hrant Dink’e kadar bu değerleri yaratanlara selam olsun. Ödül alan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ayşe Sürme’nin ödülünü ise Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik verdi.

KESKİN: ANTER KÜRDİSTANİ BİRİYDİ

Medya Üren’in ödülünü ise İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin verdi. Keskin, “Musa Anter Kürdistan gerçekliğini, yaşanan acıları, katliamları anlatan, belki de ilk insanlardan biriydi. Musa amca çok komik, esprili ama en önemlisi de Kürdistani biriydi. Onunla çalışırken çok keyif alırdınız. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Bu coğrafyada ırkçı, şoven politikaları, yapılan soykırımları, kadına yönelik şiddeti, kontrgerilla gerçekliğini açığa çıkardınız. Tebrik ediyorum, başarılarınızın devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında birincilik ödülünü Gazete Karınca’dan “Polisler adeta Emine Bulut’u suçlamış” başlıklı haberiyle Sibel Yükler aldı. Yükler, ödülünü Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdür İnci Aydın’dan aldı.

Bu yıl birincilik ödülünün yanı sıra Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında Jüri Özel Ödülü’nü, “Kızının uğradığı tecavüze tanık olan annenin şüpheli ölümü” haberiyle MA’ndan Arjin Dilek Öncel aldı. Öncel’in ödülü ise Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Güler Duman verdi.

Duman, büyük acılar yaşadıklarını, yıllardır barış için mücadele ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Apê Musa şahsında tüm şehitlerimiz saygıyla anıyorum. Tüm şehitlerimiz bizim için ölümsüzdür. Her zaman içimizde yaşıyorlar. Bunca zulme, zorbalığa karşı direnenler de var. Apê Musa Kürt halkı için çok mücadele etti. Bu mücadele halen de devam ediyor. Apê Musa’nın izinden yürüyenlere selam olsun.”

Fotoğraf Dalı’nda iki fotoğrafa ödül verildi. Fotoğraf ödülleri “Abluka” isimli fotoğrafıyla gazeteci Zeynep Kuray ve “Türkiye’nin Fotoğrafı” isimli fotoğrafı ile dokuz8HABER’den Fatoş Erdoğan’a verildi. Fotoğraf Dalı Jüri Özel Ödülü ise “Hasankeyf’in yasını kuşlar tutuyor” adlı fotoğrafıyla gazeteci Seda Taşkın aldı.

Zeynep Kuray’ın ödülünü gazeteci Ender Öndeş, Fatoş Erdoğan’ın ödülünü Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Taşkın’ın ödülünü ise gazeteci Hüseyin Kalkan verdi.

Karikatür Dalı’nda birincilik ödülü Beşir Geroğlu’na verildi. Karikatür Dalı’nda Jüri Özel Ödülü ise Kıymet Güven aldı. Geroğlu ödülünü gazeteci Nejbir Aydoğan verdi. Güven’in ödülünü ise törene katılamadığı için gazeteci Recep Karadoğan aldı.

Tören gazetecilerin toplu fotoğraf çekmesiyle sona erdi.