Mustafa Dağ mezarı başında anıldı
Mustafa Dağ mezarı başında anıldı
Mustafa Dağ mezarı başında anıldı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle 2009 yılında düzenlenen Amara yürüyüşünde askerin gaz bombalarıyla düzenlediği saldırıda yaşamını yitiren Mustafa Dağ, mezarı başında yüzlerce kişi tarafından anıldı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'da TUHAD-FED tarafından 2009 yılında düzenlenen Amara yürüyüşüne askerlerin yaptığı gaz bombalı saldırıda, bir gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Mustafa Dağ, Suruç ilçesine bağlı Keruk köyündeki mezarı başında anıldı.
Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) öncülüğünde düzenlenen anma programına; TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, BDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan, Dağ'ın ailesi ve yüzlerce genç katıldı. Üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Dağ, Dağ ile aynı saldırıda yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Mahsum Karaoğlan'ın fotoğraflarının olduğunu, "Kürt halkının teminatı olan şehitlerimizin yolundayız" yazılı pankartı taşıyan gençler, Dağ'ın evinin bahçesinden köy mezarlığına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte sık sık, "Şehît namirin", "Bijî Serok Apo", "Dîsa dîsa serhildan serokemê Öcalan", "Suruç ovası Apocular yuvası" sloganları atıldı.
Mezarlıkta son bulan yürüyüşün ardından anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Daha sonra Dağ'ın mezarı başında gençler adına yapılan açıklamda, "Haki Karer partimizin ilk şehidiydi. Önderliğimizin doğum gününü kutlamak için düzenlenen Amara yürüyüşünün de ilkleri Mustafa ve Mahsum oldu. Kürt gençliği önderliğinin çizdiği yolda her türlü bedeli vermeye hazırdır" dedi. Öcalan'ın mesajına atıfta bulunulan açıklamada, "Bu mesaj bizim için, çizeceğimiz yeni yoldur. Talimattır. Mesajın yürütücüsü olacağız" dendi.
Ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan ise, "Amara'da yaşamını yitiren Dağ ile Karaoğlanı katledilmesi Kürtlere yönelik devletin başlattığı konseptin ilk adımı oldu" dedi. Siyasi, askeri operasyonları ve Roboski katliamını örnek gösteren Aydoğan, "Bu yeni konsept ile Kürt halkı toptan sindirilmeye ve mücadelesi katliamlarla bastırılmaya çalışıldı. Ancak Kürt halkının konsepte verdiği direnişçi cevap onları özgürlüğün son aşamasına getirdi" dedi.
Konuşmaların ardından anma etkinliği gençlerin, "Çarxa Şoreşê" marşını okumasıyla son buldu.