Nasrallah: Hariri suikastı kararını tanımayacağız!

Hizbullah, 2005 yılında dönemin başbakanı Hariri’nin öldürüldüğü intihar saldırısına ilişkin özel mahkemenin alacağı kararı tanımayacaklarını duyurdu.

Dönemin Başbakanı Rafik Hariri, Şubat 2005’te bir intihar saldırısında hayatını kaybetmişti. Toplamda 22 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıdan Suriye rejiminin yanı sıra Lübnan’da ciddi bir güç olan Hizbullah da sorumlu tutulmuştu.

Saldırıdan sonra Lahey’de kurulan uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi’nin normal şartlarda 7 Ağustos’ta vereceği karar, Beyrut’ta 10 gün önce meydana gelen patlama nedeniyle 18 Ağustos’a ertelenmişti. Davada yargılanan 4 kişinin Hizbullah üyesi oldukları ve saldırıda rol oynadıkları iddia ediliyor.

NASRALLAH: SANKİ KARAR VERİLMEMİŞ GİBİ OLACAK

Ancak Hizbullah, söz konusu mahkemenin vereceği kararı tanımayacağını yineledi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, “Lübnan Özel Mahkemesi’nin kararının bizi ilgilendirdiğini düşünmüyoruz” derken, kararın kendileri açısından ‘verilmemiş gibi’ olacağının altını çizdi.

MASUMİYETLERİNE BAĞLI KALACAĞIZ

Davada yargılanan 4 üyelerinin Hariri suikastıyla bağlantılarının olmadığını savunan Nasrallah, bu kişilerin cezalandırılması ihtimaline de dikkat çekti. Nasrallah, “Eğer beklediğimiz gibi kardeşlerimiz haksız bir biçimde mahkûm edilseler de bizler onların masumiyetlerine bağlı kalacağız” dedi.

Nasrallah, mahkemeden çıkacak bir mahkûmiyet kararının kendilerine karşı kullanılabileceğini savunurken, taraftarlarından olası reaksiyonlara karşı ‘sabırlı olmalarını’ istedi.

Lahey’de kurulan Lübnan Özel Mahkemesi’nin talebine rağmen Hizbullah, Hariri suikastı ile bağlantılı olduğu iddia edilen üyelerini teslim etmemişti.