NATO Zirvesi’nde Rusya ve Türkiye sorunları öne çıkacak  

Çarşamba günü başlayacak NATO Zirvesi öncesinde Fransa, Almanya, ABD ve Britanya liderlerinin katılacakları ön görüşmelerde en önemli konuların başında Türkiye’nin ittifakın önüne çıkardığı engeller ele alınacak.

Londra’daki Kuzey Atlantik Antlaşması (NATO) zirvesi için devlet başkanlarının birçoğu kente gelirken, en önemli konuların başında Türk devletinin işgal saldırıları ve Rusya’dan S-400 savunma sistemi alınması sonrasında yaşanan gerginlikler bulunuyor.

Zirveye geçtiğimiz haftalarda ‘NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiği’ açıklamasında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki gerginlik de damga vuracak. Macron’un bugün ‘öngörülemez’ olarak eleştirilen ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi, ardından da Almanya, Britanya ve ABD liderleri eşliğinde Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

ERDOĞAN’IN HAKARETLERİ GÜNDEME GELECEK

Dört ülkenin liderlerinin Erdoğan’la yapacakları görüşmede Rojava’ya yönelik işgal ile NATO ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin satın alınması konularının öne çıkacağı bildiriliyor. Türkiye’nin YPG’nin ‘terörist’ ilan edilmesine karşılık Rusya’nın olası tehditlerine karşı Baltık ülkelerinde oluşturulmak istenen savunma sistemi projesine onay vermeme konusunda şantaj yaptığı da ortaya çıkmıştı.

Fransız Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na dayandırılan haberlerde ise, Macron’un Erdoğan’ın kendisi hakkında geçen hafta sarf ettiği hakaretler konusunda ‘açıklama’ yapılmasında ısrarcı olduğu savunuluyor.

RUSYA’YA YAKLAŞIM KONUSU

NATO zirvesinde ele alınacak temel konulardan biri ise, Rusya ile ilişkiler. Türkiye’nin S-400 savunma sistemleri alarak birliğin savunma sistemini ‘tehlikeye attığı’ yönündeki suçlamaların yanı sıra birçok NATO ülkesinin enerji alanında halen Rusya’ya bağımlı olması tartışmaların odağında. Buna örnek olarak Kuzey Akım 2 (Nordstream 2) projesiyle Rus doğalgazını Kuzey Denizi’nden taşınmasına öncülük eden Almanya gibi birçok ülke Rusya’ya bağımlı konumda.