Ne darbelerle ne planlarla diz çöktürdüler

Kurulduğu günden bu yana siyaseten ortaya konulan söylem ve pratik ile Türkiye halklarının umudu haline dönüşerek, devleti ve gittikçe ona hakim olan AKP’yi korkutan HDP, 4 Kasım itibariyle Türkiye tarihine kazınacak siyasi bir darbenin hedefi oldu.

Uygulanan “Çökertme Planı” ile partinin Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 9 milletvekili tutuklanıp, cezaevine konuldu.

Saray/AKP iktidarının emriyle Amed, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının yürüttüğü soruşturmalar kapsamında dün gece gerçekleştirilen korsanvari operasyonlar ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 10 partili vekil gözaltına alındı. Eş başkanlardan Demirtaş Amed’deki, Figen Yüksekdağ ise Ankara’daki adresinde evinin kapısı kırılarak gözaltına alındı. 

Eş başkanlar ile birlikte partili milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Abdullah Zeydan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, İmam Taşçıer ile Selma Irmak gözaltına alınan diğer isimler oldu. 

HDP’liler yapılan savcılık ve hakimlik sorgularında yaptıkları ortak savunmalar ile kurulan yargı tiyatrosuna itiraz edip, “Siyasi faaliyetlerimiz nedeniyle bizi ancak seçen halk sorgulayabilir” dedi. Alınan kararlar doğrultusunda ise şuana kadar Eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Genel Başkan Yardımcısı İdris Baluken, partili vekiller Leyla Birlik, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım, Selma Irmak ve Ferhat Encu tutuklandı.

Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir ve İmam Taşçıer ise “adli kontrol” şartı ile serbest bırakılırken, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken, Leyla Birlik, Nursel Aydoğan, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ferhat Encu, Abdullah Zeydan tutuklandı.

Kürt sorununa dönük kurulan çözüm masasının devrilip, siyasi ve fiziki soykırım politikalarına başvurulduğu “Çökertme Planı” kapsamında gerçekleştirilen bu son yönelim ile Kürt halkı ve Türkiye demokrasi güçlerinin siyasi iradesi, Saray/AKP iktidarı tarafından cezaevine hapsedildi.

HDP’nin bu derece hedef alınmasının nedeni ise, siyaseten ortaya konulan söylem ve pratik ile Türkiye halkları için günden güne büyük bir umuda dönüşmesine dair tahammülsüzlük oldu. 

HDP SÖYLEM VE PRATİĞİ İLE UMUDUN PARTİSİNE DÖNÜŞTÜ

HDP-BDP olarak girilen 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı İl Genel Meclisi sonuçlarına göre; AKP 20 milyon 520 bin, CHP 12 milyon 552 bin, MHP 6 milyon 875 bin, HDP-BDP ise 2 milyon 895 bin oy almıştı.

Tutuklanan isimlerden Selahattin Demirtaş ise, halkın ilk kez cumhurbaşkanını sandık başına giderek belirlediği 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan 3 adaydan biriydi. HDP'nin adayı olarak seçime katılan Demirtaş, seçimin öne çıkan en önemli ismi oldu. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ÇIKIŞIN İŞARETİ OLDU 

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı sonuçlarına göre; Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan 3 isimden Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde toplan 21 milyon 143 oy aldı ve oy oranı yüzde 51.79 oldu. Ekmeleddin İhsanoğlu 15 milyon 587 bin 720 oy ile yüzde 38.44 oranında oy aldı. Selahattin Demirtaş ise, aldığı 3 milyon 958 bin 48 oy ile oy oranı 9.76 oldu.

Demirtaş, aldığı bu oy ile HDP-BDP'nin bir önceki 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde almış olduğu oy sayısını artırdı.

Yerel seçimlerde 460 oyun alındığı Trabzon'da 4 bin 553 oy alındı. Samsun'da bir önceki seçimde 512 olan oy sayısı 9 bin 44'e yükselirken, İzmir'de 88 bin 710 olan sayı ise 178 bin 834'e yükseltti. Yine Ankara'da 28 bin 232 olan oy sayısı 95 bin 410'a kadar yükseldi.

Öyle ki Tayyip Erdoğan’ın memleketi olan Rize'de dahi, bir önceki yerel ve genel seçimde HDP veya BDP'ye hiç oy çıkmazken, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş, kentten 2 bin 137 oy aldı.

KIYILARDAN İÇ ANADOLU’YA OYLAR KATLANDI

Demirtaş ile girilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Akdeniz ve Ege'de kıyılarda bulunan illerde de oylarını ikiye katladı. Mersin'de yerel seçimlerde 97 bin 640 oy alınırken, Demirtaş oyları 121 bin 397'ye çıkarttı. Antalya'da bir önceki seçimde 30 bin 328 oy oranı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise 58 bin 793'e yükseldi. Balıkesir'de yerel seçimlerde 6 bin 115 oy alınırken, bu sayı ise 21 bin 824'e çıktı. Edirne'de ise bin 44 olan oylar 7 bin 153'e yükseldi.

Orta Anadolu'da da benzer bir tablo ortaya çıktı milliyetçi oyların yoğun olduğu Yozgat'ta önceki seçimlerde HDP ve BDP'ye oy çıkmazken, Demirtaş 2 bin 355 oy aldı. Sivas'ta yerel seçimlerde 271 oy alınırken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 4 bin 79 oy alındı. Konya'da bir önceki seçimde BDP 23 bin 420 oy alırken, bu oylar 34 bin 108'e yükseltildi.

Kürtlerin ikinci büyük metropolü olarak tanımlanan İstanbul'da ise tarihi rekora imza atıldı. İstanbul'da yerel seçimlerde 413 bin 315 oy alınırken, oyların tamamının açılmamasına karşın Demirtaş'ın aldığı oy 603 bin 703'ü buldu. 

SONUÇLAR DEVLETİ KORKUTTU!

Hükümet ve devlet cephesinde çözüm süreci defterinin kapatılıp, soykırım politikalarına başvurulması ve bugün HDP’li siyasilerin tutuklanmasına varan sürece yönelmesinin en önemli nedenlerinden biri de ardı ardına yapılan seçimlerde giderek yükseliş kaydeden başarı grafiği oldu. HDP etrafında kurulan özgürlük ve demokrasi cephesi ile Türkiye’nin dört bir yanından alınan oylar, devlete egemen statükocu güçleri korkutmaya yetti.

EKİM 2014 MGK’Sİ İLE ‘ÇÖKERTME PLANI’ DEVREYE KONULDU

Alınan bu seçim sonuçlarının korkuttuğu devlet ve yönetimi elinde bulunduran AKP iktidarı, seçimlerden hemen sonra 30 Ekim 2014’de toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan kararlarla Kürt siyasi hareketini şiddete başvurarak tasfiyeye girişti. MGK’de alınan kararlarla Kürt kentleri yakılıp, yıkıldı, Suruç, Ankara ve Antep’te olduğu gibi kitlesel katliamlar gerçekleştirilip, sokak ortasında infazlara imza atıldı, yaygın tutuklamalara girişilmesiyle de cezaevleri dolup taştı.

6 MİLYONDAN FAZLA OY ALINDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde ise 6 milyondan fazla oy alarak ve yüzde 10'luk seçim barajını aştı ve 80 milletvekili ile parlamentoya girdi. 

Cumhurbaşkanı koltuğundaki Tayyip Erdoğan’ın yönlendirmesiyle hükümet kurulamaması üzerine, yargıyı önemli ölçüde denetim altına alındığı, medyanın tümüyle baskı altına alındığı bir ortamda gidilen 1 Kasım seçimlerinde de HDP barajı aşarak, 59 milletvekili ile parlamentoya girmeyi başardı. Alınan bu sonuçla HDP, Erdoğan'ın tek başına Anayasayı değiştirme çoğunluğuna ulaşmasını bir kez daha engellemiş oldu.

‘TEK ADAM’ REJİMİNİN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL OLDULAR

Tayyip Erdoğan’ın, “tek adam” rejimi olarak kurgulayıp, yıllardır ulaşmaya çalıştığı “Başkanlık Sistemi”ne dair önünde tek engel konumunda bulunan HDP’ye dönük 2014 MGK’sinden bu yana devreye soktuğu planın son adımı olarak ise, muhalif medya organlarının kapısına kilit vurulması ortamında HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte diğer partili vekillere dönük siyasi darbe oldu.