Newroz TV'den Eutelsat'ın kararına tepki

Eutelsat'ın, Doğu Kürdistan ve İran'a yönelik yayın yapan Newroz TV için de yayınlarını durdurma kararına tepki gösteren televizyonun editörlerinden Zeynep Murat, kararı kınadıklarını belirterek, gerçeğin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Eutelsat, Med Nuçe Tv’nin ardından Newroz TV'nin yayınlarını pazartesi gününden itibaren durdurma kararını aldığını açıkladı. Eutelsat’ın kararına tepki gösteren Newroz TV’nin editörlerinden Zeynep Murat, kendi televizyonlarına yönelik yapılan saldırının Kuzey Kürdistan’da yaşanan gelişmelerin bir parçası olduğunu belirterek, şunları söyledi: Newroz Tv’ye yönelimini Kürt halkının içerisinde bulunduğu durumu kopuk ele almıyoruz. Kürtler, Ortadoğu’da bu yüz yılda statüde ısrar ediyor. Onun için yeni inşada yer alıyor, meşru savunma hakkını kullanıyor. Yaşanan bu krizden çıkış arıyor. Bunun mücadelesini veriyor. Bu direnişte medyada belirleyici bir rol oynuyor. Türkiye’de onca televizyon ve radyosunun kapanmasının ardından Med Nuçe Tv’ye yöneldiler. Şimdi de bize yöneliyor. Uluslararası alanda medyaya tahammül etmiyorlar.”

İran’daki gizli ve kapaklı olayları yansıttıklarını belirten Murat, “İran’da ne olup bittiğinde kimsenin haberi olmuyor. Biz onlarca gönüllü muhabir ile oradaki gizli olayları yansıtıyoruz. Bunun dışında Kürtçenin lehçeleriyle Kürt kültürü ve dilini geliştirmede önemli bir kurumuz. Bize yapılan saldırının temel nedeni budur” diye konuştu.  AKP’nin Kürdistan’da topyekûn savaş yürüttüğünün altını çizen Newroz Tv editörlerinden Zeynep Murat, “AKP, Kürdistan’da topyekûn bir savaş yürütülüyor. Zarok Tv’nin kapatılması bunun örneğidir. Çocuklar daha küçükken katledilmek isteniyor. Newroz Tv’ye yapılan saldırı bunun bir parçasıdır. Biz Newroz Tv çalışanları olarak sessiz kalmayacağız. Yapılan katliama karşı direnişin bir parçası olmaya devam ederek, gazeteciliğimizi sürdüreceğiz. Televizyonumuz şimdiye kadar Hotbird ve Nilesat uyduları üzerine yayın yapıyordu. Ancak şimdi sadece Nilesat üzerinde yayını sürdürecektir. Bu da Avrupa’da izlenmeyecek anlamına gelecektir” diye konuştu.