Norveç Kürt kadın aktivisti diktatöre teslim etti

Norveç’te iltica talebinde bulunan ve tedavi gören Kürt kadın siyasetçi Gülizar Taşdemir Türkiye’ye teslim edildi.

Kadın aktivist Gülizar Taşdemir, 7 Haziran 2015’te Norveç’te iltica talebinde bulunmuştu.

Ağır sağlık sorunları olan Taşdemir, yoğun tepkilere ve Türkiye’deki faşist baskı koşullarına rağmen sınırdışı edildi. Sınırdışı işleminin bu Çarşamba günü gerçekleştiği öğrenildi.

Alınan bilgilere göre ağır hasta tutsak Gülizar Taşdemir'in elleri ve ayakları bağlanarak bir askeri uçak ile Türkiye'ye teslim edildi.

İnsan hakları, özgürlükler ve hukukun ortadan kaldırıldığı Türkiye’ye yapılan bu sınırdışı, mülteci hakları açısından yeni ve tehlikeli bir duruma işaret ediyor.

Taşdemir, 2015’te Norveç’te iltica ettikten sonra, başvurusu reddedilmişti. Bunu üzerine Almanya’ya giderek iltica eden Taşdemir, bu kez Dublin anlaşması gerekçesiyle Norveç’e iade edilmişti.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Taşdemir'in sınırdışı edilmesini kınayarak "Başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı Norveç Konsoloslukları önünde protesto etmeye çağrıyoruz" dedi. 

Türkiye’ye sınırdışı gerçekleşmeden önce yaptığı açıklamada da “Taşdemir yasaların kurbanı edilmek isteniyor” demişti. Sınırdışı kararının durdurulmasını isteyen TJK-E, “Türkiye’de halen OHAL uygulamaları mevcuttur. Tek adam rejiminin yaydığı korku ikliminde siyasi kimliği olmayan insanlar dahi yaşam güvencesine sahip değilken, siyasi kimliğiyle bilinen Taşdemir’in yaşam güvencesinin olmadığı aşikardır” açıklamasında bulunmuştu.