Norveç, Türkiye’ye silah satışını durdurmalı

Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları Norveç’te siyasi parti ve sivil toplum örgütleri tarafından tepki ile karşılandı. Türkiye’ye yaptırım uygulanması istendi.

Norveç Sosyalist Sol Parti, Kürtlere yönelik saldırıları sürdüğü sürece Türkiye’ye silah satışlarının durdurulmasını istedi.

Partinin Partinin Savunma Komisyonu üyesi Audun Lysbakken, VG gazetesine yaptığı açıklamada ABD Başkanı Trump, Nato ülkeleri ve koalisyonun ihanetinden sonra DAİŞ çetelerine karşı mücadele eden Kürtlere yapılanların bir trajedi olduğunu söyledi.

Parlamentoya Türkiye’ye yapılan silah satışlarının durdurulması için öneride bulunacağını söyleyen Lysbakkan, “Bunun pek çok nedeni var, şu anda çok ciddi gelişmeler yaşanıyor. Bu, Suriye’de yeni bir savaş, yeni bir sığınmacı krizi demektir” dedi.

Türkiye’nin Rojava ve Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik saldırılarının DAİŞ’çıların cezaevlerinden kurtulmalarıyla sonuçlanacağı uyarısında bulundu. NATO, Norveç ve Batılı ülkelerin Erdoğan’ın planlarına karşı çıkmamalarını ‘anlaşılması güç’ olarak değerlendirdi.

Nato Genel Sekreteri Norveçli Jens Stoltenberg’nin Türkiye’nin sağduyusuna güvendiği açıklamalara tepki gösteren Lysbakken, “Ona güvenmemiz için bir neden yok. Norveç’in vereceği en iyi yanıt güçlü bir protesto olmalı. Böylesi bir durumda yaptırımlarla yanıt verilmesi doğaldır” dedi.