Noz: Dayanışma kültürü yasaklanıyor

Kadıköy Dayanışma Ağı gönüllülerinden Rahim Noz, İstanbul Valiliği tarafından getirilen açık alanlarda yemek dağıtımı yasağının dayanışma kültürünü hedef aldığını söyledi.

Devlet yetkililerine seslenen Kadıköy Dayanışma Ağı’ndan Rahim Noz, sıcak yemek dağıtımını yasaklamak yerine evsizlere spor salonlarını açıp olanak sağlanmasını istedi.

Salgının baş gösterdiği Mart’tan beri 7’den 70’e herkese yetişmeye çalışan Kadıköy Dayanışma Ağı’nın çalışmaları, İstanbul Valiliği’nin 15 Ocak’taki açık alanlarda yemek dağıtımına getirdiği yasakla sekteye uğrama tehlikesiyle karşı karşıya.

ANF’ye konuşan Kadıköy Dayanışma Ağı gönüllülerinden Rahim Noz, evden çıkamayan risk grubundaki 65 yaş üstü insanların alışveriş yapabilmelerine yardımcı olarak başlattıkları çalışmaların zamanla evsizlerden göçmenlere, çocuklardan sağlık emekçilerine geniş bir kesime kadar uzandığını söyledi. Özellikle sokağa çıkma yasakları başladığında aç kalan insanlar için komisyon kurduklarını; akşamları sıcak yemek dağıtımına başladıklarını belirten Noz, “Ayrıca spor meclisinden çocuklara oyuncak ve kitap dağıtımına kadar çeşitli alanlarda Dayanışma Ağı içinde 6-7 komisyon kurduk. Bizim amacımız, topluma dayatılan fukara ve sadaka mantığına karşı insanlar arasında dayanışmayı büyütmekti. Mesela en büyük çalışmalarımızdan biri, sağlık personeline maske ve siperlik hazırlamak oldu. Bu çalışmamız İstanbul’la da sınırlı kalmadı; Türkiye’nin 7 ilindeki devlet hastanelerine maske ve siperlik gönderdik” dedi.

GÖNÜLLÜ SAYISI 25’TEN 3 BİNE YÜKSELDİ

Son salgın kısıtlamalarıyla birlikte bir yandan part-time çalışan ve zorluk çekenlere, diğer yandan kağıt toplayan insanlara gıda kolileri dağıttıklarını söyleyen Noz, dezavantajlı bir kesim olan göçmen işçilere de gıda yardımında bulunduklarını ifade etti. Bu dayanışma ve yardımın toplumda büyük bir karşılık bulduğuna işaret eden Noz, sadece Kadıköy’de 10 ayda gönüllü sayısının 25’ten 3 bine yükseldiğini; bu çalışmanın başka illere de örnek olduğunu ve ülkenin çeşitli yerlerinde dayanışma ağları kurulduğunu aktardı.

İNSANLAR AÇLIK VE SOĞUKTAN ÖLÜYOR

Bu kış aylarında sokakta yaşayan evsizlerin kişisel ihtiyaçlarını giderebilecek yer aradığını ama İstanbul Valiliği’nin açık alanlarda yemek dağıtımını yasaklayan kararı alabildiğine dikkat çeken Noz, “Yasak açıklandıktan bir gün sonra Kadıköy’de sokakta yaşayan Sami Babacan amca soğuktan yaşamını yitirdi. Sıcak yemek dağıtımını yasaklayacaklarına spor salonlarını açıp olanak sağlasınlar” şeklinde konuştu.

DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yemeklerin gönüllüler tarafından hijyenik ev ortamlarında hazırlanıp paketlendiğini ve sonra dağıtıldığını kaydeden Noz, bu keyfi yasağı tanımadıklarının altını çizdi. Sami Babacan’ın ölümünden sonra sosyal medyada evsizlere spor salonlarının açılması için kampanya başlattıklarını anımsatan Noz, Rahim Noz, şunları dile getirdi: “İnsanlar sokakta açlıktan ve soğuktan ölürken neredeler? Bu yasak, açıkça dayanışma kültürüne getirilmiş bir yasaktır. Özellikle salgın ortamında, insanların birbirine yabancılaştığı, uzaklaştığı bir dönemde biz dayanışmayı ördük ve örmeye de devam edeceğiz. Sosyal mesafemizi koruyabiliriz ama sosyal ilişkilerimizi en yüksek düzeye çıkartmamız gerekiyor. Bu yasağın tek amacı insanları birbirinden uzaklaştırmak ama ne olursa olsun akşamları sıcak yemek dağıtmaya ve ihtiyacı olanlarla dayanışmaya devam edeceğiz.”