OHAL’i dünya basını böyle gördü

Türkiye’de darbe girişimi sonrasında OHAL uygulamasına geçilmesi dış dünyada pek de şaşırtıcı bulunmazken, özellikle Almanya ve IMF’nin ‘zayıflama’ uyarıları dikkat çekti.

LE MONDE: WASHINGTON VE BRÜKSEL’İN TEPKİLERİ SONRASINA DENK GELDİ

Erdoğan’ın ‘tehlikenin henüz geçmediği’ ve ‘başka darbe planlarının olabileceği’ yönündeki açıklamalarını veren Le Monde, olağanüstü hal kararının Türkiye’deki devlet kurumlarında yapılan tasfiyelerin sonrasına denk geldiği belirtildi. Le Monde, kararını özellikle de Washington ve Brüksel’den darbe sonrası hükümetin uygulamalarına yönelik endişelerini dillendirdiği bir dönemde geldiğinin altını çizdi.

SPIEGEL: ‘TÜRKİYE OLGUSAL OLARAK BİR DİKTATÖRLÜKTÜR’ SÖZÜNÜ BAŞLIĞA ALDI

Darbe girişimi sonrasındaki uygulamaları öne çıkaran haberleriyle dikkat çeken Der Spiegel dergisinin online sayfasında ise, Türkiye uzmanı Dr. Burak Çopur’la yapılan röportaj yayınlandı.

Çopur’un ‘Türkiye olgusal olarak bir diktatörlüktür’ şeklindeki sözünü başlığa çeken Spiegel Online, Türkiye uzmanının olağanüstü hal uygulamalarına ilişkin görüşlerini verdi. Çopur, “Erdoğan Türkiye’yi açık hava cezaevine dönüştürüyor” diye konuştu.

DPA: Alman haber ajansı dpa’daki haberde ise, Türkiye’deki olağanüstü hal uygulamasını duyurduğu haberde, hakim kararı olmadan ev ve büroların aranacağına,  insanların herhangi bir iddianame olmadan tutuklu kalabileceğine ve basın özgürlüğünün tümüyle ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekti. Haberde, toplantı ve gösteri hakkının da tümüyle kaldırılabileceği veya sınırlandırılacağı kaydedildi.

BBC’deki haberde ise OHAL kararı olduğu gibi verilirken, Erdoğan’ın ‘ordudaki temizliğin’ devam edeceğine yönelik sözlerini aktardı.

ALMANYA: KISA TUTUN YOKSA TÜRKİYE ZAYIFLAR

Washington’daki DAİŞ karşıtı koalisyon zirvesinde konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, OHAL’e tepki göstermek yerine ‘mümkün olduğu kadar kısa tutulması’ çağrısı yaptı. Steinmeier, OHAL süresince alınacak önlemler sayesinde darbe girişiminin tümüyle aydınlatılabileceğini, ancak bu önlemlerin hukuk devleti ilkeleri içinde ve orantılı olmasını istedi.

Steinmeier, OHAL’in ‘sadece gerekli sürede tutulması’ gerektiğini vurgularken, aksinin ise ‘ülkeyi parçalayacağını ve Türkiye’yi hem içerde hem de dışarda zayıflatacağı’ uyarısında bulundu.

IMF: KURUMLARI KORUMA ÇAĞRISI YAPTI

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan açıklamada ise, OHAL nedeniyle ülkedeki ‘demokrasinin direği olan’ kurumların korunması çağrısı yapıldı. IMF, darbe girişimi ve sonrasında yaşananların ‘bir tür uçuş etkisini’ provoke ettiğini hatırlattı.

FRANSA’DAN ERDOĞAN’A : TUTUMUMUZ AYNI

Darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle ‘Türkiye’ye açık verilemeyeceği’ yönünde açıklamada bulunan ve dün Erdoğan’ın ‘işine baksın’ dediği Fransa Dışişleri Bakanı’ndan yine uyarı geldi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü basın toplantısında ise, Türkiye’ye yönelik tutumun değişmediği vurgulandı. Bakanlık sözcüsü, Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault’un darbe girişimini mahkum ettiğini hatırlatırken, darbenin sorumlularının ‘hukuk devleti içerisinde yargıya teslim edilmeleri’ çağrısının da altını çizdi.

ESI: AB KIRMIZI ÇİZGİLERİNİ ÇEKMELİ

OHAL kararına karşı Avrupa Birliği’ni (AB) uyaran Avrupa İstikrar İnisiyatifi (ESI) adlı düşünce kuruluşu, ‘sürecin yakından takip edilmesi’ çağrısı yapıldı. Deutschlandradio Kultur’a konuşan ESI Başkanı Gerald Knaus, ‘Türk yönetimine sakinleştirici bir tonda etki edilmesini’ istedi.

Knaus, sürecin takip edilmesinin yanı sıra AB’nin ‘kesin sinyaller göndermesi ve kırmızı çizgilerini çekmesi’ gerektiğinin de altını çizdi. Knaus, Türkiye’de farklı devlet ve yargı kurumları içerisindeki çelişki ve çatışmaların ülkede ciddi bir güvensizlik ortamı yarattığını da sözlerine ekledi.