Oluç: 128 milyar dolar kimlere peşkeş çekildi?

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Merkez Bankası rezervlerinden kaybolan 128 milyar doları sorarak, “Buhar ettiğiniz 128 milyar dolar kimlere peşkeş çekildi bunu öğrenmek istiyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç,  Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

Oluç, özellikle AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, muhalefetin “128 milyar dolar nerede?” sorusuna verdiği yanıta ilişkin konuştu.

Haftalar sonra “salgının bahane” edildiğini belirten Oluç, “Eğer böyle bir cevabınız vardıysa haftalardır niye bekliyor, söylemiyorsunuz, bunu yeni icat ettiniz?” diye sordu.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Hangi mücadeleden bahsediyorsunuz” diye soran Oluç, şöyle konuştu:

“Bunun pandemiyle alakası yok. Bu paralar pandemi ile ilgili kullanılmadı. Halkı aldatıyorsunuz açıkça. Esnaf kan ağlıyor. Verdiğiniz üç kuruş yardımlar ortada. İşçi emekçi, kadınlar gençler, köylü çiftçi kan ağlıyor. Pandemi dönemindeki yanlış ekonomi politikaları yüzünden kan ağlıyor. 128 milyar dolar pandemi döneminde kullanılmış öyle mi? Halk buna inanacak mı? Bu açıkça doğru olmayan beyana inanılır mı? Buradan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a sesleniyorum. Açıklayın Sayın Elvan. Bu 128 milyar dolar pandemi ile ilgili hangi kalemlerde kullanılmış? 128 miyar doların nereye gittiğini bilmek bu halkın hakkıdır. Çünkü onların alın teriyle, emekleriyle oluşturulmuş rezervlerdir bunlar”.

“Erdoğan, Berat Albayrak'la ilgili en büyük talihsizliği damat sıfatı dedi” diye hatırlatan Oluç, şunları ekledi:

“Yani aslında bu alandaki birikim ve gayreti iyiydi diye anlattı. 128 milyar dolar istifa eden Hazine ve Maliye Bakanının döneminde çarçur edildi, kimlere peşkeş çekildi, bilmiyoruz daha öğrenemedik bir türlü. Bakın mesele Berat Albayrak’ın damat olması değil, sizin bu ülkeyi bir aile şirketi gibi yönetiyor olmanızdır . Liyakatın ortadan kalkmış olmasıdır. Berat Albayrak sizin akrabanız olmasaydı Hazine ve Maliye bakanı olabilir miydi? Olamazdı mesele bu kadar basit. Liyakatı ortadan kaldırdınız nepotizmi kılavuz edindiniz, sorun buradan kaynaklanıyor. Buhar ettiğiniz 128 milyar dolar kimlere peşkeş çekildi bunu öğrenmek istiyoruz.”

Salgın sırandaki AKP kongrelerine de dikkat çeken Oluç, “lebaleb” kongrelere ilişkin şöyle konuştu:

“Lebaleb kongreler yapacak diye, düşmüş olduğu durumdan kendini kurtaracak diye, irtifa kaybını silecek, toplumda hala ilgi odağı olduğunu gösterecek diye AKP lebalep kongreler yapıyor. Bu lebaleb kongrelerin yapıldığı yerlerde pandeminin artışı yükseliyor. Kırmızı yerler. Sağlık bakanının açıklaması var. Sağlık Bakanı diyor ki ‘100 bin nüfusa karşı görülen vaka sayısına göre çok riskli il sayısı 9’dan 12’ye yükseldi’ diyor. En büyük artış Samsun ve Ordu’da. Nerede, lebalep kongrelerini yapıldığı yerlerde. Bu kadar büyük sorumsuzluk olabilir mi? Pamdemi sona erdi de bu kongreler o nedenle mi yapılıyor? Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı da biz mi duymadık. Pandemi bittiyse esnaf niye bu derdi çekiyor? Bugün İstanbul’da siz kongre yapacaksınız o kongre yaptığınız yerin 500 metre ötesindeki esnafın dükkanı kapalı. 10 tane masa ile lokantası olan esnafın dükkanını açtırmıyorsunuz ama lebalep kongreler yapıyorsunuz. Bunu da kendi çıkarlarınız için kullanıyorsunuz.”

“Sizin dışınızda barolar kongre yapmak istedi, yaptırmadınız. STÖ'ler kongre yapmak istedi yaptırmadınız, bizim etkinliklerimizi 30 kişiden fazlasını almamıza izin vermiyorsunuz. Gelenlere ceza kesiyorsunuz. Batman’da, Osmaniye’de, Van’da bizim etkinliklerimize katılmış olanlara pandemi döneminde sokağa çıktığı için ceza kesiyorsunuz. Ama siz kongrelerinizi yapıyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Halk sağlığını kendi partinizin kongreleri siyasi çıkarlar için hiçe sayıyorsunuz. Bu gidiş gidiş değildir. Bu kongre yapılan yerlerdeki pandemideki yükseliş devam edecek olursa bunun bir numaralı sorumlusu AKP’dir.”