On binler Komutan Herkol ve Komutan Hîwa’yı toprağa verdi

YPG Komutanları Hisên Çawîş ve Hîwa Sinê savaşçıları ve on binlerce kişi tarafından mücadeleyi yükseltme sözüyle toprağa verildi.

Şehîd Komutan Hisên Çawîş ve Şehîd Komutan Hîwa Sinê ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve YPG/YPJ bayraklarını taşıyan on binlerce kişi ve Demokratik Özerklik Yönetimi kurum ve temsilcileri, binlerce araçlık konvoy eşliğinde ‘şehit namirin’ sloganlarıyla her iki ölümsüz kahramanın cenazelerini Dêrîk hastanesinden alarak, Şehit Xebat Dêrîk Şehitliğinin yolunu tuttu.

Konvoy kentin işlek caddelerinden geçtiği sırada yurttaşlar sokaklara dökülerek komutanlarını ‘şehit namirin’ sloganlarıyla karşıladı. Cenaze konvoyu şehitliğe ulaşınca Cizîr kantonundan uğurlama merasimine katılan on binlerce kişi anma töreninin yapılacağı alanda toplandı.

Şehit Hisên Çawîş ve Şehit Hîwa Sinê’nin savaşçıları komutanları için askeri bir tören düzenledi. Askeri tören sonrasında YPG komutanı Lokman Azad bir konuşma yaparak, Komutan Herekol’un şehadetinin YPG/YPJ ve Kürt halkı için büyük bir acı olduğunu belirtti. Azad, “Herekol arkadaş Kürdistan dağlarında 30 yıl boyunda faşist Türkiye rejimine kaşı mücadele yürütmüştür. Kürdistan dağlarında girdiği cenkte yaralanarak esir düşmüş ve sömürgeci zindanlarda Önder Apo’nun öğretisiyle direnişini sürdürmüştür. 15 yıllık zindan direnişi ardından yeniden Önder Apo ve Kürdistan’ın özgürlüğü için bir kez daha özgür dağlara yönünü vermiştir. O direnişiyle mücadelenin moral kaynağı olan ölümsüz komutanlarımızdandır. Herekol yolda Rojava’nın özgürlüğü için de mücadele ederek, binlerce genç kadın ve erkeği mücadeleye kazandırmıştır” dedi.

Şehit Komutan Hîwa Sinê’yi de konuşmalarında anan YPG Komutanı Azad şunları söyledi: “Fedai bir ruhla Rojhilatlı bir genç olarak Rojava’nın özgürlüğü için YPG’ye katıldı. DAIŞ’e karşı yürütülen direniş mücadelesinde yaralanmasına rağmen, bir an olsun direniş mücadelesinden geri durmadı. Herk iki komutanımıza Onların mücadele takipçileri olacağımızın sözünü veriyoruz.”

YPG Komutanı Lokma Azad ardından, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt halkına başsağlığı dileyen Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf şunları söyledi: “Haki Karer ve Mazlum Doğanla Bakurê Kürdistan’daki başlayan devrim, bugün Rojava’da Rüstemler, Xebatlar, Herekollar ve Hiwalarla devam ediyor. Mazlum Doğanların ruhunun Rojava topraklarında yaşadığını bilmeyen düşman güçler halkımızı yok etmek istedi. Ancak Şehitlerimiz bu faşist zihniyete karşı eşsiz bir direniş sergileyerek ölümsüzler kervanına karıştı. Bugünde özgürlük meydanlarda, Rojava meydanlarında halklara özgürlük getirmiş ve getirmeye devam etmektedirler. O nedenle dört parça Kürdistan’da ve dünyada devrimciler Rojava devrimine katılmaktadırlar. O bakımdan bugün bize Şehitlerimizin izini takip etmek düşmektedir.”

Gözleri dolan ve konuşmakta güçlük çeken ve birkaç dakikalık bir sessizlik ardından konuşmaya başlayan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim de şunları dile getirdi: “Herkol, Önder Apo’nun öğrencisidir. O da binlerce öğrenci yetiştirmiştir. Herkol arkadaş ‘Rojava Devrimi, Kürdistan Devrimi’dir’ diyordu. Kendi uğurlama töreninde de Kürdistan’ı bir araya getirdi. Herekol arkadaş artık Gam yemesin O’nun 30 yıllık mücadelesi başarılı olacaktır. Bu halk var oldukça, DAIŞ gibi barbarlar kaçmaya devam edecektir. Son olarak da Ankara’ya kaçıyorlar. Ancak onlar öbür dünyaya gitseler bile hesap vereceklerdir.”

Komutan Herekol’ün arkadaşı olmaktan dolayı onurlu olduğunu söyleyen Müslim, “PYD olarak halkların özgürlüğü için siyasi ve toplumsal açılardan elimizden ne geliyorsa yapacağımızın sözünü veriyorum”  diyerek konuşmasını noktaladı.

Konuşmalar ardından, Rojava devrimine büyük emekler vermiş iki Büyük Komutan Şehit Hisên Çawîş ve Şehit Hîwa Sinê’nin künyeleri okunarak, şehadet nişanları ailelerine teslim edildi.

Daha sonra ‘Şehit Namirin’ sloganları ve zılgıtlar eşliğinde iki komutanın tabutları omuzlara alınarak, mücadeleyi yükseltme sözleriyle toprağa verildi.

...