Onlarca STÖ ve partiden hasta tutsaklara özgürlük çağrısı

Van’da 20 siyasi parti, dernek, oda ve sivil toplum örgütü, "işkence mekanları" benzetmesi yaptıkları cezaevlerinde tutulan hasta tutukluların tahliye edilmesi için çağrı yaptı.

Van’da 20 sivil toplum örgütü ve siyasi parti hasta tutsaklara özgürlük talebiyle ortak açıklamada bulundu.

Açıklama Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi binası önünde yapıldı.

Kürtçe ve Türkçe “Hasta mahpuslara özgürlük” yazılı pankart açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

ÖHD Van Şube yöneticisi İslam Kartal, cezaevlerinde tırmanan hak ihlalleri ve şüpheli ölümlere dikkat çekerek, şüpheli ölümlerin “Türkiye Hapishane tarihine kara bir leke” bıraktığını kaydetti.

Kartal, “Türkiye hapishaneleri, başta yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere her türlü insanlık dışı ve onur kırıcı muamelenin yapıldığı birer işkence mekanları haline gelmiştir" dedi.

Kartal, “Sadece 2022 yılında 50 hasta mahpusun ölüm bilgisine dair olan veriler, hasta mahpuslar açısından verilmeyen ya da geç verilen kararların yetersizliğinin en somut örneğidir” diye ekledi.

Ağır hasta tutsaklar Mehmet Emin Özkan ve Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çeken Kartal, şunları ifade etti: "Gerek siyasal iktidarın gerekse yetkililerin daha fazla ciddi sağlık sorunları ve ölümler yaşanmadan gerekli tedbirleri alması ve talepleri değerlendirmek üzere harekete geçmesi gerekmektedir. Hapishanelerde kalan mahpusların temel yaşam ihtiyaçları karşılanmalı ve özellikle sağlık alanına erişim en erken şekilde gerçekleşmelidir. Sorunlara, temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve hasta mahpusların taleplerinin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması için Adalet Bakanlığını, ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını bu anlamda harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Metinde imzası bulunanlar şöyle: ÖHD, TJA, Van Çevre Derneği (ÇEVDER), İHD, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Aryen Kültür Sanat Atölyesi, Serhat Göç Araştırma Derneği (GÖÇ-DER), Star Kadın Derneği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Sendikası, TUHAY-DER, Van-Hakkari Tabip Odası, Van Barosu, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Şanowan Tiyatro Grubu, Arsisa Dil Kültür Derneği, Bilim Antropoloji Sanat ve Kültür Derneği (BASK-DER) ile Van Diş Hekimleri Odası.