Gazeteciler, 20 Eylül'den itibaren Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bolca mesai yapacak. Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için haklarında dava açılan gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve siyasetçilerin yargılanmalarına 20 Eylül'de başlanıyor. Şimdilik belirlenen duruşma günlerine göre, 8 Kasım'a kadar 12 dava görülecek.
20 Eylül günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk olarak gazeteciler Ayşe Düzkan ile Ragıp Duran hakim karşısına çıkacak.
İNAN KIZILKAYA TÜM DAVALARIN SANIĞI
Gazete hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan İnan Kızılkaya ise 20 Eylül'den itibaren başlayan tüm davaların sanığı konumunda. Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde gazetenin son yayın yönetmeni Zana Bilir Kaya ile birlikte tutulan Kızılkaya'nın tüm duruşmalara getirilip getirilmeyeceği ise bilinmiyor.
22 Eylül'de DİSK Basın-İş Sendikası'nın Genel Başkanı gazeteci Faruk Eren, 29 Eylül'de gazeteci Ertuğrul Mavioğlu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Ekim ayında ise Celal Başlangıç, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Ayşe Batumlu, İnsan Çaralan, Murat Çelikan ve Beyza Üstün ilk duruşmalarına çıkacak.
Kasım ayında ise şimdilik 4 dayanışmacı yayın yönetmeninin duruşması görülecek. Celaletin Can 1 Kasım'da, kısa bir süre cezaevinde tutulan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yayıncı yazar Ahmet Nesin 8 Kasım'da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Cengiz Baysoy hakkında da 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Suçlamaların büyük kısmını “örgüt propagandası yapıldığı” iddiası oluşturuyor.
CAN DÜNDAR'A ŞİKAYET ÜZERİNE 'HAKARET' DAVASI AÇILDI
Gazeteci Can Dündar hakkında ise bir şikayet üzerine "Her dönemin savcısı" başlıklı haber nedeniyle TCK'nın 125. maddesi uyarınca "hakaret" iddiasıyla 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Ancak 21 Haziran'da Gündem gazetesinin nöbetçi yayın yönetmenliğini yapan Can Dündar hakkında gazetenin tamamı hakkında henüz bir dava açılmış değil.
100 KİŞİ DESTEK İÇİN YAYIN YÖNETMENİ OLDU
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde başlayan dayanışma kampanyasında 100 gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu, sanatçı, gazete üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla bir günlük yayın yönetmenliği yaptı. Kampanya sırasında dayanışmacı yayın yönetmenleri Fincancı, Önderoğlu ve Nesin tutuklanınca, çok sayıda gazeteci yayın yönetmenliği için gazeteye başvuruda bulundu.
DAVA SAYISI ARTABİLİR
15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargı “FETÖ soruşturmalarına” ağırlık verdiği için soruşturma ve davalara pratik olarak ara verildi. Ancak dava sayısının artması ve soruşturmaların devam etmesi bekleniyor.
Soruşturması devam eden gazetecilerin isimleri ise şöyle: Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanları Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan, gazeteciler Aydın Engin, Şeyhmus Diken, Derya Okatan, Murat Uyurkulak, Said Sefaoğlu, Faruk Balıkçı, Tuğrul Eryılmaz, Mehmet Güç, Nadire Mater, Kumru Başer, Hasan Cemal, Kemal Can, Özgür Gündem hakkında açılan soruşturma kapsamında tutuklanan dilbilimci Necmiye Alpay, sanatçılar Jülide Kural, Deniz Türkali, HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş, H. Hayri Şanlı ve Veysi Altay.
9 KİŞİYE TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ
Haklarında soruşturma açılanlardan bugüne kadar 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararı verilen isimler şöyle: Eşber Yağmurdereli, Ahmet Abakay, Saruhan Oluç, Işın Eliçin, Mustafa Sönmez, Melda Onur, İhsan Eliaçık, Hasip Kaplan ve Sabahat Tuncel.
20 EYLÜL'DE ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILACAK
Gazeteciler Ayşe Düzkan ile Ragıp Duran'ın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacağı duruşma, 20 Eylül'de saat 10.30'da başlayacak. Duruşma öncesinde saat 09.00'da nöbetçi yayın yönetmenleri ile meslek örgütlerinin katılımı ile basın açıklaması yapılacak. Davayı TGS ve Basın-İş'in yanı sıra Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve Dünya Gazeteciler Federasyonu'ndan temsilciler de izleyecek.