Özgür Gündem ile dayanışmak amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" görevini üstlendikleri için haklarında soruşturma başlatılan gazeteciler Faruk Balıkçı, Nadire Mater, Yıldırım Türker ve Tuğrul Eryılmaz, ifade işlemleri için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne geldi.
Gazetecilere, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın Konseyi gibi meslek örgütlerinden temsilciler, yine meslektaşları Banu Güven, Ahmet Şık, Hilmi Hacaloğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyle Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ve avukatları eşlik etti.
'ACİLEN BASKILARDAN GERİ DÖNÜLMELİ'
İfade işlemi önce adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto, "Gazetecilerle dayanışmak için buradayız. Acilen bu baskılardan geri dönülmesi lazım" dedi.
Basın Konseyi Genel Sekreteri Zeynel Lüle de gazetecilere dönük 'cadı avı' başlatıldığına dikkati çekerek, tutuklu gazetecilere özgürlük istedi.
'İNADINA GAZETECİLİK, İNADINA DAYANIŞMA'
İfade verecek olan gazetecilerden Nadire Mater ise şunları kaydetti: "Haber yapacağımız yerde burada ifade vereceğiz. Biz hak odaklı barış odaklı habercilik yapıyoruz. Umarız, barışın yaklaştığı haberlerimizi yaptığımız günler gelir. İnadına dayanışmayı sürdüreceğiz inadına gazetecilik yapacağız."
Gazeteci Faruk Balıkçı da gazetecilik mesleğinin önemli ayaklarından birinin dayanışma olduğunu, dayanışma için yayın yönetmenliği yaptığını söyledi. Balıkçı, "Yine yaparım. Dayanışmaya engel olamayacaklar. İnadına dayanışma sürecek" mesajını verdi.
Gazeteci Tuğrul Eryılmaz, gazetecilik mesleğinin bu dönemde görmüş olduğu bu baskıların kendisini çok üzdüğünü ifade ederken, "Tek derdimiz doğru düzgün gazetecilik yapmayı becerebilmek" dedi.
Yıldırım Türker, aktif olarak gazetecilik yapmadığını ancak gazetecilerle her zaman dayanışma içinde olduğunu söyledi. Türker, dayanışmanın yükseltileceğini söyledi.
TGS Genel Başkanı Uğur Güç de "55 gündür nöbet tutuyoruz. Özgür Gündem ile yapılan dayanışma 55'inci gününde. Biz de 55 gündür buradayız. Gazeteleri, haber merkezlerini buraya taşıyalım. Neredeyse gazeteleri buradan çıkaracağız. Bu baskılar artık sona ermeli" diye belirtti.
'TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN'
DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ise geçen haftada 7 arkadaşları ile birlikte ifadeye geldiklerini ancak 3 arkadaşlarının tutuklandığını hatırlatarak, "Bütün tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.
Özgür Gündem'in eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Avukat Eren Keskin de konuşma yaptı. Keskin, Özgür Gündem'in gerçekleri aktardığını söyledi. Keskin, kendisinin de bir dönem yayın yönetmenliği yaptığını ve açılan davada hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulduğunu söyledi.
CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ise şunları söyledi: "Türkiye'nin gazeteciler için bir cehenneme döndüğünü görüyoruz. Bu cehennemin ateşine yeni odunlar atılıyor. Gazeteciler üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Gazetecilere yönelik bu baskıyı kabul etmiyoruz."
Gazeteciler, konuşmaların ardından ifade vermek üzere savcılığa çıktı.