Paris Katliamı davası ertelendi!

Üç Kürt kadın siyasetçinin şehadetiyle sonuçlanan Paris Katliamı davası mahkeme heyeti tarafından belirsiz bir tarihe ertelendi. Ertelemeye tepki gösteren avukatların mahkeme başkanıyla görüşmesi bekleniyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te, 9 Ocak 2013’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez için hazırlanan soruşturma dosyası, Mayıs 2015’te tamamlanmış, davanın ise 5-16 Aralık 2016 tarihinde görülmesine karar verilmişti.

Özellikle diasporada yaşayan Kürtler, Aralık ayında yapılacak davaya odaklanırken, 27 Haziran’da farklı bir gelişme ortaya çıktı. Yeni Özgür Politika’dan Selma Akkaya’nın haberine göre Özel Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davayı ertelediğini ilgili avukatlara bildirdi.

AVUKATLARA AÇIKLAMA YAPILMADI

Söz konusu davanın ne zaman görüleceğine dair ise aile avukatlarına bir açıklamada bulunulmadı. Üç kadın devrimcinin aile avukatları, dava tarihinin ertelenmesine itiraz ederek, “Ertelemenin neden gerçekleştiğine dair mahkemenin avukatları bilgilendirmesi” gerektiğine dair görüşmede bulundu.

Mahkeme heyeti ise “Size açıklama yapmak durumunda değiliz” cevabını verdi. Aile avukatları söz konusu kararı politik bir durum olarak değerlendiriyor. Aile avukatlarının konuya dair itirazlarının süreceği bildirilirken, mahkeme başkanıyla görüşmesi bekleniyor.

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz haftalarda dava dosyasında katil zanlısı olarak bulunan Ömer Güney, sağlık gerekçesiyle mahkemeye başvurarak tahliye talebinde bulunmuş, mahkeme ise söz konusu talebi kaçma riski, sağlık durumunun cezaevinde kalamaz bir durumda olmadığı ve kamu vicdanını yaralayan bir davanın sanığı olması nedeniyle kabul etmemişti.

Böylesi bir kararın devamında Fransız yargısının Aralık ayında görülmesi kararlaştırılan mahkemeyi ertelemesi ise manidar. Aile avukatlarının davanın ertelenmesine itirazları ve mahkeme başkanıyla görüşmesinden nasıl bir sonuç çıkacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama mahkemenin ertelenmesinin tamamen siyasi bir durum olduğu açık.