Paris’te ‘Ekim ayı şehitleri’ anıldı

Paris’te ‘Ekim ayı şehitleri’ anıldı

Kadın hareketi öncülüğünde her yıl düzenlenen ‘Ekim Ayı Şehitleri’ Anma Etkinliği bu yıl Paris’te Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi. Anmaya yüzlerce Kürdistanlı ve dost kurum katılım sağladı.

Paris’te kadın hareketi öncülüğünde “Ekim ayı şehitleri” anıldı. Kobanê’de yaşamını yitiren YPJ ve YPG savaşçılarına adanan etkinlik saygı duruşu ile başladı.

Çok sayıda şehit yakının katıldığı etkinlikte Kürdistani kurumlar adına bir konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada “Ekim ayı en çok şahadetlerin yaşandığı aydır. Dünyanın birçok ülkesinde özgürlükler mücadelesinde kadınlar şehit düşmüştür. Hepsinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Bunları parmakla sayabiliriz. Ama Kürdistan söz konusu olduğunda parmakla sayamayacağımız kadar şehitler verildi. Bu şehitlerin mücadele azmi, kararlılığı ve yaşam biçimi bu mücadelede yol gösterici oldu. Tıpkı bu hareketin önderliğinin dediği gibi ‘kadınların ulusu yoktur’. Bu mücadele şehit düşen kadınlar bu mücadeleyi evrenselleştirdi. Kürt kadınının iradesini ortaya koydu. Bugün Kürdistan’daki mücadelede kadın bir irade ve mücadele saflarının en önünde” denildi.

Kürt özgürlük hareketinde bir çizgi anlamını taşıyan Gülnaz Karataş’ın (Beritan) mücadelesinden örnekler verildi. “Beritan sadece yapmış olduğu eylem biçimiyle değil aynı zamanda taviz vermeyen ve teslim olmayan irade olarak çizgileşmiştir” denilerek Kürdistan özgürlük mücadelesinde kadının yerine vurgu yapıldı.

Kobanê’nin destansı direnişi’nin tam da Kürt halkının haklı davasında yaşamını yitirenlerin çizgisi olduğu vurgulanan anma etkinliğinde, Kobanê için Avrupa’da yaşayan halkın seferber olması gerektiği vurgulandı.

Anma etkinliğine katılan şehit yakınları ve dost kurumlarda söz alarak Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehitlerin önemine vurgu yaptı.