Paylan: Patronlara 100 milyar TL, halka kolonya

HDP Koronavirüs Kriz Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Garo Paylan, "Paketten patronlara 100 milyar TL destek, yoksullara da kolonya çıktı” dedi. Paylan, dayanışma ağları kurmaya çağırdı.

HDP Koronavirüs Kriz Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Garo Paylan, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek aldıkları kararları ve önerilerini paylaştı.
Paylan'ın değerlendirmelerinde öne çıkan bölümler şöyle:

'PATRONLARIN KEYFİ YERİNDE!'

"(...) Yalnızca patronlarla toplanmıştı Tayyip Bey. Patronlarla yapılan toplantıda yalnızca patronların kısmen keyfini artırmayı amaçlayan ve Rıfat Hisarcıklıoğlu’na 'Keyfin yerinde değil mi' diye seslenen bir cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız. Ama 82 milyonun keyfi yerinde değil.
Sağlıkçılar ve emek örgütleri toplantıya çağrılmadı
Neden bu toplantıdan toplumun kaygılarını gidecek bir sonuç çıkmadı? Çünkü sağlıkla ilgili büyük bir sıkıntı yaşanırken bu toplantıya sağlık emekçileri, TTB ve SES çağrılmadı. Meslek örgütlerinin çağrılmadığı bu toplantıda maalesef sağlık alanındaki kaygıları giderecek öneriler de çıkmadı. Peki emek alanından işçilerin emekçilerin seslerini duyuracak bir temsilci var mıydı? Maalesef yoktu, DİSK ve KESK bu toplantıda yoktu. Sendikaların olmadığı bir toplantıda da maalesef işçinin, emekçinin sesine ses verecek bir açıklama çıkmadı.
Dünya parlamentoları kriz için çalışıyorken TBMM’de AKP-MHP kriz önergelerini reddediyor .

'HALKA KURUŞ YOK, SAVAŞA, YANDAŞA VAR'

Bütün vatandaşlarımıza buradan sesleniyorum. 83 milyon vatandaşımızın büyük çoğunluğu, işçi, emekçi, yoksul. Onlara bir kuruşluk destek yok. Açıklanan 100 milyarlık pakette onlara bir kuruşluk destek yok. Bu 100 milyar TL’lik paket, dolar karşılığı yaklaşık 15 milyar dolardır. Paketi gerçek farz edelim, karşılığı 15 milyar dolardır. ABD krize karşı parlamentosunda, kongresinde 1,5 trilyon dolarlık destek açıkladı. Bizde 15 milyar dolar, ABD’de 1,5 trilyon dolar. Yani bizim 100 katımız bir destek açıkladı. Diyeceksiniz ABD çok büyük ekonomi. Almanya bizimle nüfusu aynı, biz 15 milyar dolarlık paket açıklarken, Almanya 600 milyon euro destek açıkladı. Yani 40 katı. İspanya ve Fransa’nın paketleri 200-300 milyar Euro, yani yaklaşık 20 katı destekler açıkladı. Halka doğrudan destekler açıklandı. Biz niye bu destekleri açıklamıyoruz. Çünkü kötü yönetiliyoruz. AKP iktidarı yıllardır kaynakları, saraylara, silahlara, savaşlara ve yandaşlara harcadı. Bir Plan Bütçe Komisyonu üyesi olarak söyleyeyim şu anda kasa tamtakır. Sadece yandaşlara yarayacak bir paket getiriyorlar, işçiye emekçiye bu paketten kuruş destek yok.
Vatandaş tedbirleri duymak isterken o kolonya diyor
Cumhurbaşkanı ekranlara çıkıyor ne diyor: Elinizi yıkayın. Ne diyor başka; dua edin. Olur, dua etsin vatandaş. Başka ne diyor; kolonya. Vatandaş başka şeyler bekliyor. Tamam elimizi yıkayalım, dua edelim, tamam kolonya da döktük, e sonra? Başka bir şey yok. Bu kadar.

'GERÇEK SAYI BİNLER...'

Biliyorsunuz, açıklanan rakamlarda vaka sayısı 200’e yakın. Benim tespitlerime göre bu rakam şu anda binler dahilinde ve 10 binlere doğru çıkma olasılığı çok yüksek.
Benim bir arkadaşım işçisini göndermiş hastaneye. Gidiyor, öksürüyor bütün belirtileri var koronanın. Doktor reçete yazıyor, gönderiyor. Değerli arkadaşlar bütün belirtileri gösteren hastaya şu an test yapılamıyor.
Bütün bütçe kaynaklarını sağlık için seferber edin. Yoğun bakım ve solunum destek üniteleri hazır hale getirilmeli. Bütün vatandaşlarımızın mahallesinde eczaneden ya da aile hekiminde ücretsiz uygulayabileceği korona test kitine ulaşabilmesini bekliyoruz.

NELER YAPILMALI?

Yapılması gereken bütün vatandaşın kaygılarını giderecek tedbirler alınması gerekiyor. Bunun için biz ne önerdik doğalgaz elektrik, internet ve su faturalarının ödenmesinin durdurulmasını istedik. Pakette var mı? Yok. Vatandaşımız elektrik, doğalgaz, suyunun kesilmesi riskiyle karşı karşıya. Çünkü geliri durmuş durumda. Bu temel ihtiyaçlar yarın olup olmayacağını vatandaş bilmiyor. Bunlar pakette var mı yok.
Gıda ve temizlik ürünlerindeki KDV kaldırılsın.
Hayati alanların dışındaki üretim ve perakende satış yerleri kapatılsın.
İşçiler için ücretli izin şartları yaratılmalı.
İşçi çıkarmamak şartıyla KOBİ’lere ve esnaflara sıfır faizli kredi verilsin
Diğer bir mesele, ev alana teşvik veriyor Cumhurbaşkanı. Ya düşünebiliyor musunuz, böyle bir vicdansızlık olur mu?  Vatandaş ekmek derdinde, o diyor ki ev alırsanız teşvik vereceğim. Bu ortamda kim ev almayı düşünüyor ey Erdoğan! Bırak ev almayı vatandaş ekmek alamıyor.
Şimdi daha derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Saray'dan çıkan torbada size destek verecek hiçbir şey yok.

'DAYANIŞMA AĞLARI KURALIM'

Yapmamız gereken artık Saray'dan bir şey beklemek değil. Artık Sağlık Bakanı güzellemesi yapmak değil. Yapmamız gereken bütün sendikalar, STK’ler, meslek örgütleri ve muhalefet partileri ile dayanışma ağları örmektir. Partim adına çağrı yapıyorum; bütün vatandaşlar sendikalar, STK’ler, yerel yönetimler, yapmanız gereken mahallenizde dayanışma ağları örmektir, bu iktidara asla güvenmeyin. Bütün vatandaşlarımızı bu dayanışma ağlarını kurmaya davet ediyorum."