Petrol fiyatları yeniden rekora koşuyor

ABD’nin İran’a yaptırımlarının petrol piyasasındaki arzı düşürmesi beklenirken, petrol fiyatları son 4 yılın en yüksek seviyelerinde.

New York Mercantile Exchange adlı borsada işlem gören tatlı ham petrollerden WTI’nin varil fiyatı dünü 2 dolar 5 sent artışla kapattı. Gün sonunda 75 dolar 30 sent seviyesine kadar çıkan WTI petrolü, böylelikle Kasım 2014’ün en yüksek seviyesinden işlem görmüş oldu.

Kasım ayında teslim edilecek petrol satışlarındaki bu fiyat artışının devam etmesi beklenirken, bu artışta özellikle İran’a yönelik yaptırımlar nedeniyle petrol arzının azalacak olmasının etkili olacağı biliniyor.

2014 yılında başlayan ve 100 dolar seviyelerinden 2015-2016’da 25 dolar seviyelerine kadar düşen varil fiyatlarındaki düşüşler, son iki yılda yerini yükselişe bırakmıştı. Petrolün varil fiyatının yeniden 100 dolara kadar çıkması bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki artıştan daha çok Rusya, Suudi Arabistan gibi büyük üreticiler ile diğer ihracatçı ülkelerin kazançlı çıkacağı biliniyor. Ancak son yıllarda petrol arzını arttıran İran’ın ABD’nin 4 Kasım’dan itibaren tümüyle yürürlüğe koyacağı ekonomik yaptırımlar  nedeniyle bundan kazançlı çıkması söz konusu değil.

Petrol fiyatlarının artışının Hindistan, Çin, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) üyeleri gibi enerjide dışa bağımlı ülkelere maliyeti ise ağır olacak.