Podemos bir yıl önce yoktu, bugün ikinci sırada
Podemos bir yıl önce yoktu, bugün ikinci sırada
Podemos bir yıl önce yoktu, bugün ikinci sırada
Anti kapitalist parti Podemos, bundan bir yıl önce İspanya'nın siyasi manzarasında bir yer almıyordu. Ancak eğer bugün seçimler olsa, bu solcu hareket ikinci sırada yerini alacak.
Yapılan son anketlere göre iktidarda olan muhafazkar Halk Partisi oyların yüzde 27,3'ü ile birinci parti olacak. İkinci sırada sadece 3,4 puan farkla Podemos geliyor. Bu genç partinin oy oranı yüzde 23,9'a yükselmiş durumda.
Geleneksel partilerden sosyalist PSOE'ye destek ise yüzde 22,2 olarak dikkat çekiyor. Podemos'un ilerleyişi hem sosyalist PSOE hem de sağcı Halk Partisi için şimdiden soğuk duş etkisi yapıyor.
Ülkede bu yıl dört seçim peş peşe yapılıyor. İlk seçim 22 Mart'a İspanya'nın güneyindeki özek Endülüs bölgesinde yapılıyor.
Mayıs ayında belediye ve bölgesel seçimler, Eylül ayında Katalonya özerk bölgesindeki seçimler, yılsonunda da genel seçimler var.
Podemos, son üç ay içerisinde yapılan tüm anketlerde yükselişini sürdürdü. İlk başlarda anketlere kuşkuyla bakılırken, halkın Podemos'u gerçek bir alternatif olarak görme eğilimi yapılan tüm anketlerle doğrulandı.
Podemos'a ilişkin tahminler bugün gerçek haline geldi. 31 Ocak günü Podemos tarafından Madrid'de organize edilen "Değişim" yürüyüşüne, 300 bin dolayında kişi katıldı. Bu yürüyüş, Podemos'un seçim kampanyasının startı olarak değerlendirildi.
Podemos'un 31 yaşındaki lideri Pablo Iglesias yürüyüşte yaptığı konuşmada, "Bu yıl yeni bir şeye başlıyoruz. Bu yıl değişim yılıdır ve Halk Hareketi PP'ye karşı seçimleri kazanacağız" dedi.
Podemos daha çok evrensel bir dil kullanarak, farklı idelojik eğilimdeki insanları da kendisine doğru çekiyor.
Ocak 2014'te kurulan Podemos'un yükselişi, özellikle Yunanistan'daki Syriza zaferi ardından Avrupa Birliği'nde de soğuk terler döktürmeye başladı.
Podemos yöneticileri İspanya'nın 1,1 trilyon Euroluk kamu borcunun yeniden yapılandırılmasını istiyor. Bu da Avrupalı elitler, Avrupa Merkez Bankası ve büyük bankaların korkusu haline geldi.