Polis amirinden 'Dink Cinayeti' itirafı
Hrant Dink'in katledilmesiyle ilgili duruşmada, sanıklardan Mumcu, "Dink'in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini bildirdim" dedi.
Hrant Dink'in katledilmesiyle ilgili duruşmada, sanıklardan Mumcu, "Dink'in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini bildirdim" dedi.
Hrant Dink'in katledilmesiyle ilgili duruşmada, sanıklardan Mumcu, "Dink'in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini bildirdim" dedi. Dönemin polis amirlerinden Zenit de cinayete göz yumduklarını itiraf etti.
Ermeni Gazeteci Hrant Dink'in katledilmesi ve cinayette ihmali olan devlet görevlilerinin yargılandığı dava dosyalarının birleştirilmesi üzerine ilk duruşma İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
Avukatların taleplerinin alınması ve sanık avukatlarının "reddi hakim" talebinin ardından tutuklu sanıkların savunmalarına geçildi.
Savunma yapan tutuklu sanık Özkan Mumcu, cinayetin gerçekleştiği dönemde görevde olmadığını, ancak 15 aydır bir insanı öldürmekten suçladığını savundu. Mumcu, "Bize Erhan Tuncel aracılığı ile Dink'in öldüreceği bilgisi geldi. Biz de İstanbul'a bildirdik. Ben askerdeyken öldürüldü Dink. Benim görevim miydi onu korumak" ifadelerini kullandı.
Mumcu, savunmasına şöyle devam etti: "Zatı (Dink'i) 301'den yargılayan, medyaya çıkaran hedef gösteren ben miyim? Dink'in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğini bildirdim. Raporlarda yazdım, bunu başka türlü nasıl anlatabilirim, yazabilirim?"
POLİS AMİRİ: GÖZ YUMDUK
Dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde polis amiri olarak görev yapan Muhittin Zenit ise savunmasında, "Dink'in öldürülmesi için birileri ateşi yaktı, birileri de bu ateşi alevlendirdi. En çok da medya bu ateşe benzin döktü. Biz de devlet olarak bunu izlemişiz. Biz devlet olarak Dink'in öldürülmesine göz yummuşuz" itirafında bulundu.
Zenit, savunmasında şunları da söyledi: "Dink'i korumak isteyen bir polis memuru 15 aydır cezaevinde. Bana Dink'i korudum diye cezaevinde işkence ettiler. Kırık camlı odalarda kaldım. Dink’i biz devlet olarak koruyamadık. Dink; şerefli, namuslu, onurlu bir insandı. Onu devlet bu konuma getirdi, hedef yaptı. Biz onu koruyamadık. Biz devlet olarak onun öldürülmesine göz yumduk."
Duruşma, sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.