Türk polisinin kaçırdığı şehit Alankuş'un cenazesini defnedildi

Ağrı’da şehit düşen Ulaş Alankuş’un cenazesi dini vecibeleri yerine getirilmeden polislerce kaçırıldı. Polisin engellemeleri nedeniyle Alankuş, aile fertlerinin katıldığı bir törenle toprağa verildi.

Ağrı’da şehit düşen Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDK) üyesi Ulaş Alankuş’un cenazesi, tören için Gazi’deki cemevine getirilirken polis tarafından kaçırıldı. Cenaze aracının önünü kesen polis, cenazeyi cemevine götüreceğini ileri sürerek aile bireylerini zorla araçtan indirdi.  

Sürücüyü rehin alan polis, cenazeyi Gazi Mezarlığı’na götürdü. Bu sırada cemevinin önünde bulunan halk da ablukaya alındı. Duruma itiraz eden halk ve avukatların, valiliğin cenaze törenine "izin verdiğini" belirtmesine rağmen polislerce törene katılması engelledi.

 GÖZALTINA ALINDILAR

Cemevinin üzerinde bulunduğu İnönü Caddesi ise zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Uzun süre cemevi önünde bekleyen halk, "Ulaş Alankuş ölümsüzdür", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarıyla polis barikatlarıyla önlerinin kesilmesine tepki gösterdi. Aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan'ın bulunduğu kitleye saldıran polis 10 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.
Gözaltılara tepki gösteren grup, "Emekçi Gazi halkı. Biz burada cenazemizi defnetmek istedik. Veda hakkı bile tanımayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Cenazemizi kaçırdılar" derken, halk alkışlarla gruba destek verdi.

YÜRÜYÜŞE GEÇİLDİ

Gazi Mezarlığı’na giden ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş’ın da aralarında yer aldığı çok sayıda kişi, mezarlık girişinde polis tarafından ablukaya alınarak engellendi. Engellemeler nedeniyle Alankuş, aile fertlerinin katıldığı bir törenle toprağa verildi.

Defin işlemlerinin ardından mezarlık girişinde bulunan halk, cemevine kadar yürüyüş düzenledi. Grubu cemevine girişine engel olan polis, halkı ve haber takibi yapan çok sayıda gazeteciyi de darp etti. HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da polise sert tepki gösterdi.