Qadir: Karabağ’da saldırının planlayıcısı AKP/MHP’dir

Karabağ’a saldırının Türkiye planı olduğunu söyleyen KNK Üyesi Jenya Qadir, AKP/MHP faşist rejimine bağlı çeteler ile tekniğin kullanımının bu durumun açık göstergesi olduğunu belirtti.

Ermenistan’dan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi Jenya Qadir, Dağlık Karabağ’da yaşanan savaşı ANF’ye değerlendirdi.

Türk devletinin 5-6 ay önce Azerbaycan-Ermenistan savaşının hazırlıklarını yaptığını söyleyen KNK üyesi Jenya Qadir, Türkiye’nin Azerbaycan’ı da böylesi bir savaşa hazırlattığını belirtti.

Bunun sonucu olarak Karabağ’a saldırının olduğunu vurgulayan Qadir, “Bu savaş Ermenistan devletinin isteyip istememesine bağlı değildi, çünkü bu savaşın planı Karabağ’ı almak üzere Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapılmıştı” dedi.

30 yıldır Azerbaycan, Ermenistan arasında Karabağ sorunun devam ettiğine dikkat çeken Qadir şunları belirtti: “Birçok kez taraflar arasında savaşlar oldu. Ama bu seferki savaş diğerlerinden farklı. Fark ise şöyle bu savaşın Türkiye tarafından planlanmış ve başlatılmasıdır. Türkiye devleti Kafkasya üzerindeki emellerini Azerbaycan ve Ermenistan savaşıyla pratiğe koymak istiyor.

Ayrıca Erdoğan’ın Osmanlı Turani sistemini kurmak istediğini biliyoruz. Bunun için her yere saldırıyor ve müdahale ediyor. Bu durum da insanlığın başına bir bela oldu.”

Azerbaycan’ın bu zamanda böylesi bir savaşa hazır olmadığını da dile getiren Jenya Qadir, “Çünkü kendi içinde sorunları var. Azerbaycan’da yaşayan birçok halk bu savaşı istemiyor. Halkların bu yaklaşımı da bu savaşın Azerbaycan tarafından değil de Türkiye tarafından planlandığı ve başlatıldığını gösteriyor. Türkiye çeteleri ve tekniği ile bu savaşta yer alıyor, savaşı koordine ediyor. Azerbaycan’dan önce Türkiye Karabağ’ı ele geçirmek istiyor” diye konuştu.

Türkiye ve Rusya arasında son yıllarda gelişen ticari ilişkilerin siyasi alanda da karşılıklı bir taviz verme yöntemine dönüştüğüne dikkat çeken Qadir, her iki ülkenin gizli kapılar ardından bazı konularda anlaşmış olabileceğini de söyledi.

Rusya’nın Suriye ve Rojava’da uyguladığı politikayı şimdi de Ermenistan’da yürüttüğünü vurgulayan Qadir, “Rusya devleti hiçbir zaman kimseye dost olmaz ve kendi çıkarını her şeyin üstünde tutar. Tarihe baktığımızda bunu çok rahatlıkla görebiliriz. Bu politikayı bölge halkları üzerinde hep uygulamıştır” dedi.

‘TÜRK DEVLETİ KAFKASYA’YA YERLEŞİRSE SAVAŞ BÜTÜN COĞRAFYAYA YAYILIR’

Türk devletinin Kafkasya’da yer edinmesi durumunda ise savaşın bütün bölgeye yayılacağını vurgulayan Qadir şunlara dikkat çekti: “Rusya devleti böyle bir felaketin hesabını veremez. Çok iyi biliyoruz ki; Türkiye devleti sadece bir yerde durmaz ve daha fazla alanları ele geçirmeye çalışır. Biz Rusya devletinin böylesi tarihi bir hataya düşmeyeceğini umuyoruz.”

Türk devletinin 1915’te Ermeni halkı üzerinde uyguladığı soykırımın aynısını bugün de Ermenistan topraklarında çeteleri eliyle uygulamak istediğini de belirten Qadir, “Ermeni halkının, Kürtler hakkında yanlış düşünceleri olmuştur. Kendilerine yönelik tarihteki soykırımda Kürtleri de sorumlu görmüşlerdir. Bunun için Kürtler ile istenilen düzeyde herhangi bir dostluk ve ilişki geliştirememişlerdir. Bu son savaş Ermeni ve Kürt halkının düşmanının bir olduğunu gösteriyor. Bunun için her iki halkın el ele vermesi gerekiyor. Ermeni halkı bunun farkına vardığını umuyorum. Önder Apo ‘Halkların dostluğu ve kardeşliği temelinde birlikte yaşamaları önemlidir’ demektedir. Bunun için Önder Apo’nun paradigmasını esas almalıyız” dedi.

Her halkın öz gücüne dayanması ve öz gücüne inanarak direniş sahibi olmasının önemine de dikkat çekin Qadir, devletlerin ticari çıkarlarını esas aldığını hatırlattı. Bu savaşta da Ermenilerin başka güçlere dayanmadan, kendi öz gücüne güvenerek, kaderlerine sahip çıkması gerektiğini de sözlerine ekledi.