Rende belediyesi Abdullah Öcalan'a onursal vatandaşlık verdi

İtalya’nın Calabria bölgesine bağlı olan Cosenza’nın Rende belediyesi Kürt Halk Önderi Öcalan’a bir belediye daha onursal vatandaşlık verdi.

İtalya’nın olan Cosenza kentine bağlı Rende Belediye Meclisi oy birliği ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık verdi.

Rende Belediye Başkanı Marcello Manna, belediye meclisinde yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Öcalan’a onursal vatandaşlık için lehte oy kullandığını belirterek, "Bu kararla insan haklarına verilen önemi vurgulamak istedik. Türkiye’de insan haklarının reddedildiğini vurgulamanın gerekli bir eylem olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorunun barışçıl çözümü için mücadele ettiğini vurgulayan Manna, "Abdullah Öcalan'ın önerdiği demokratik konfederalizm, eşitliğe ve etnik, din, kültür ve cinsiyet çeşitliliğinin tanınmasına dayanan alternatif bir toplum modelidir" dedi.

PETRUSEWICZ: ABDULLAH ÖCALAN ORTADOĞU’DAKİ BARIŞ SÜRECİNDE KİLİT ROLE SAHİP

Belediye Meclisi Kültür Komitesi Üyesi Marta Petrusewicz ise köklü insan hakları kurumlarından Uluslararası Barış Bürosu’nun (IPB İtalya) 2016 yılında Abdullah Öcalan’a "Barış Ödülü" verdiğini hatırlatarak, "Bu ödüllere layık görülmesi tesadüf değildir. Ortadoğu barış sürecinde kilit role sahip Abdullah Öcalan, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin sembolüdür" diye konuştu. 

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın 40 yıldan fazla bir zamandır silahlı mücadelenin adil ve kalıcı barışa ulaşması için siyasal bir mücadele verdiğini kaydeden Petrusewicz, "22 yıldır İmralı adasındaki özel bir Türk hapishanesinde insanlık dışı koşullarda tecrit altında tutuluyor. İnsan hakkı ihlal ediliyor, hayatı sürekli tehlike altında, ailesi ve avukatlarıyla görüşmesi engelleniyor" dedi.

Belediye Meclis Üyesi Lisa Sorrentino ise "Kürt halkı; varlığını inkar eden, köylerini bombalayan, binlerce insanını katleden, işkence eden Türk devleti tarafından yıllardır eziliyor" dedi. Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğine de işaret ederek, tüm uluslararası toplum için Türkiye’nin geldiği noktanın anlaşılması için dramatik bir işaret olduğunu kaydetti.

İTALYA’DA BİRÇOK BELEDİYE ABDULLAH ÖCALAN’A ONURSAL VATANDAŞLIK VERDİ

İtalya’da şimdiye kadar çok sayıda belediye tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık verildi. Öcalan’a vatandaşlık veren belediyeler arasında Palermo, Napoli, Palagonia, Reggio Emilia, Riace, Martano, Pinerolo, Castel de Giudice, Castel Bottaccio, Berceto, Cinquefrondi, Fossalto da bulunuyor.