Roboski'de 101. ay: Cezasızlık sürüyor

Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski Katliamı'yla ilgili cezasızlığın devam ettiğini vurgulayarak, "Adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir" dedi.

Roboski İçin Adalet Girişimi, Türk ordusunun bombardımanıyla 19’u çocuk 34 sivil insanın katledildiği Roboski Katliamı’nın 101'inci ayında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı.

İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, 101 aydır ailelerin, sivil toplum kurumlarının ve canı yanan insanların adalet arayışının peşinde olduğunu söyledi. Çevirmen, "Ne yazık ki, bugüne kadar ne cezalandırma ne yüzleşme anlamında bir yol kat edilemedi. O geceden bugüne geçen 439 haftada, hukuk yok, adalet yok, cezalandırma yok. 34 insanın bombalarla öldürüldüğü her kesim tarafından kabul görülmüş, kanıtlanmış olmasına rağmen, bu durum yasalar ve adalet sisteminde bir türlü karşılığını bulamadı. Cezasızlığın her köşe başına yerleştiği bu topraklarda, failler hâlâ yargılanmadı" dedi.

'DEVLET ÜSTÜNÜ ÖRTÜYOR'

"Dün de bugün de işlenen suçlar karşısında cezalandırma gerçekleşmiyor, adalet sağlanmıyor" vurgusunda bulunan Çevirmen, şöyle devam etti: "Bir sonraki katliamı tetikleyen cezasızlık geleneği, hukuku yok varsayma, derin korumacılık, görünmeyen ellerle Roboski davası için de hâlâ uygulanıyor. Bir katliamın cezasız bırakılmasının, yargı yollarının kapatılmasının, devlet olarak böyle bir katliamı örtmenin bir açıklaması olamaz."

'SİVİLLEŞME VE DEMOKRATİKLEŞME OLMAZ'

Devletin en asli görevinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile garanti altına alınmış olan yaşam hakkını korumak olduğuna vurgu yapan Çevirmen, "Bu sözleşme ile Yaşam Hakkı’nın yasalarla koruma altına alınması hükme bağlanmıştır. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur" diye belirtti.

Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski’de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça, Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşmenin söz konusu olmayacağını söyleyen Çevirmen, "Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır" diye ekledi.