Roboski’de 23 Nisan protestosu

Roboski’de 23 Nisan protestosu

Roboskililer, “Failler yoksa bayram da yok” şiarıya 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı protesto etti. Bugün saat 10:00’da mezarlığın üst tarafında toplanan Roboskili çocuk ve gençler, “Bayram değil, kardeşlerimizin faillerini istiyoruz” pankartı taşıdı. Roboski katliamında yakınlarını yitirenler de çocuk ve gençlerin yürüyüşüne destek verdi.

“Koruculuk kaldırılsın”, “Failler yoksa barış da yok”, “Bizim bayramımız failler ortaya çıktığında olacaktır”, “Köylerimize geri dönmek istiyoruz” dövizlerinin de taşındığı protesto etkinliğinde, sık sık “Roboski uyuma şehidine sahip çık”, “Adalet yoksa bayram da yok”, “Faşizme karşı omuzomuza”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

Yürüyüşçüler, Gülyazı şantiye mahallesindeki ilköğretim okulunun önünden geçerken de okulun düzenlediği kutlamayı yuhaladı. Üç kilometrelik yürüyüşün ardından köy meydanına ulaşan kitle adına basın açıklamasını Barış Encü okudu.

Roboskili öğrenciler olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı barış sürecini desteklediklerini belirten Encü, “Devletin yaklaşımlarını bu süreçte samimi bulmuyoruz. Bir taraftan barış derken diğer taraftan her gün yeni bombalama haberleri alıyoruz. Bir yandan müzakere deniliyor, diğer taraftan yüzlerce karakol inşa ediliyor. Halkın birliğini bölmek için yeni yeni koruculuk kadroları veriliyor. Devlet eğer samimi ise bir an önce bu girişimlerini sonlandırmalı ve barış adına somut adımlar atmalı” dedi. Encü bu adımların en önemlisinin ise Roboski katliamının faillerinin yargı önüne çıkartılması olduğunu da sözlerine ekledi.

23 Nisan’ın Türkiye Meclisi’nin kuruluşu ve çocuklara adandığını da hatırlatan Encü, “TBMM geçmişten günümüze çocuk katliamları için fezleke veregelmiştir. En son bizim burada kardeşlerimizin katledilmesi de aynı şekilde gerçekleşmiştir. Fezlekeyi de veren meclistir, araştırma komisyonunu kuran da meclistir, hazırlattığı rapor ise çöpe atmalık bir rapordur” diye konuştu. Encü “Tüm bunlardan sonra  nasıl bizim bayram kutlamamamız bekleniyor. Bilinmelidir ki çocuklarımıza adalet yoksa bize de bayram yoktur. Yaşasın onurlu mücadelemiz ve onurlu adalet arayışımız” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Roboski katliamında yaşamını yitiren Cemal Encü’nün öğretmen olan kardeşi Vahit Encü de kısa bir konuşma yaptı. Encü “Ben öğretmen ve insan olarak kardeşini katliamda kaybetmiş biri olarak öylesi bir kutlamanın içerisinde yer alamazdım” dedi. Katliamın faillerinin bir an önce açığa çıkartılması gerektiğini vurgulayan Vahit Encü, “Biz katliamda yaşamını yitiren canlarımızın failleri bulununcaya kadar hiçbir bayrama katılmayacağımızı açıklamak istiyorum. Biz onurlu bir barış istiyoruz” dedi.

Gençlere destek veren ailleler de basın açıklaması ardından mezara doğru yeniden yürüyüşe geçti. Slogan atarak mezara kadar yürüyen aileler burada bir açıklama yaptı. Aileler adına konuşmayı İbrahim Yaylalı yaptı.

Bugün bu coğrafyada 9 milyon çocuğun açlık sınırında yaşadığını hatırlatan Yaylalı, “Türkiye Çocuk Vakfı’nın ortaya koyduğu çalışmalara göre 4 milyon çocuk işçi olarak çalışmaktadır. Devlette 4857 sayılı iş kanunu çıkararak adeta çocuk iş gücü sömürüsünün önünü açmıştır. Bugün binlerce çocuk TMK Mağduru olarak tutuklanıp hapisanelere konulmuştu. Hapisanelerde 2 bini aşkın çocuk tutsak bulunmaktadır” dedi.

Çocuklar için savaş gerçeğine de dikkat çeken Yaylalı şöyle devam etti: “TBMM’ye soruyoruz, bizim burada yitirmiş olduğumuz canlar da dahil, Ceylanlar, Uğurlar, Mazlumlar, İboların da içerisinde olduğu 569 katledilmiş çocuk için ne yaptınız.”

Meclis’in ellerindeki kan ile yüzleşmesi gerektiğini de vurgulayan Yaylalı, “Bu zamana kadar savaşlarda bu coğrafyada katledilen çocukların hesabı verilmediği müddetçe bize bayram yoktur” dedi. Yaylalı konuşmasını “Adalet yoksa bayram da yoktur” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Açıklama Kürtçe marş okunarak sona erdirildi.