'Roboskî'de adalet sağlanana kadar rahat uyutmayacağız!'

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Roboskî Katliamı'nın sorumlularının yargılanmamasına tepki göstererek, "Adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız" dedi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Türk ordusunun bombardımanıyla 19’u çocuk 34 kişinin katledildiği Roboskî Katliamı’nın 105'inci ayında, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ferhat Encü ve HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Parlak Coşkun da toplantıya katıldı.

Girişim üyesi Tanju Gündüzalp, katliamın üzerinden 3 bin 197 gün geçtiğini ve hâlâ adaletin sağlanamadığını söyledi, "100 yıldan fazladır bu ülkeye egemen olan zihniyet, katliamlar konusunda oldukça kötü bir tablo çizmekte ve çizmeye de devam etmektedir" dedi.

'CEZASIZLIK POLİTİKASININ SONUÇLARI'

Van’ın Çatak ilçesinde Türk askerleri tarafından gözaltına alınan Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarının raporlarla belgelenmesine rağmen sorumluların cezalandırılmadığına değinen Gündüzalp, şöyle dedi:

"17 bin faili meçhulün olduğu bir ülkede ne yazık ki bu olması gereken sonucu bekleyemiyoruz. Bugüne kadar tüm zorluklarına rağmen açılabilmiş sınırlı sayıdaki davalar da cezasızlık politikası ile teker teker kapatılmıştır. Ceylan Önkol’la ilgili sorumlular cezalandırılmadı. İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçlarda zaman aşımı olmamasına rağmen pek çok dosya zaman aşımı nedeniyle sonlandırılmıştır."

SİYASİ SOYKIRIMA TEPKİ

HDP’li yöneticilere dönük siyasi soykırım operasyonuna da tepki gösteren Gündüzalp, "Roboskî Katliamı özelinde bu sonuçlara itiraz ediyoruz ve barışçıl bir ortamda yaşama hakkımızı, katliamların aydınlatılmasını, yüzleşilmesini, adaletin sağlanmasını, gözü yaşlı annelerin acılarının biraz olsun hafifletilmesini talep ediyoruz" dedi.

Gündüzalp, " Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık ve adaletin olmayışıdır. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboskiî ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır" şeklinde konuştu.

HDP’li Encü ise 105 aydır bir kişinin bile soruşturulmadığına değinerek, "Biz Kemal Kurt'ta, Nihat Kazanhan’da, Cizre'deki bodrumlarda diri diri yakılan insanların dosyalarına takipsizlik verdiklerinde de bu hukuksuzluğu ifade etmeye çalıştık. Bu cezasızlık politikasını bir siyaset tarzı haline getiren iktidarla karşı karşıyayız. Ama adalet mücadelemizi vermeye devam edeceğiz" dedi.