Son Dakika: DEM Parti Heyeti, İmralı’ya hareket etti

Roboskî'de katliam emrini Özel ve Erdoğan verdi

Roboskî'de 34 köylünün katledildiği hava saldırısının talimatını dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel verdi. Erdoğan, katliamın ardından Özel'i tebrik ederken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise "Oraya gitmeselerdi ölmezlerdi" demişti.

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in Roboskî'de 34 köylünün katledildiği hava saldırısının talimatını verdiği ortaya çıktı. Kararın verildiği gün MGK toplantısı yapılıyordu. Özel'in bombalama kararı vermeden önce Erdoğan'a da danıştığı belirtiliyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, Roboski katliamına ilişkin ortaya çıkan hukuki bilgi ve belgeler, sorumluların net olarak belirlenebileceğini göstermesine rağmen dosya kapatıldı. Anayasa Mahkemesi’nin de dosyayı basit bir usul eksikliği gerekçe göstererek reddetmesinin ardından Roboski katliamı ile ilgili iç hukuk yolları tamamen kapandı.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’nın “takipsizlik” kararında şüpheliler Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker, 2. Ordu Harekât Kurmay Başkanı Tuğgeneral Halil Erkek ve 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu olarak sıralandı. 

Roboski soruşturma dosyasındaki belgelere göre subayların “bunlar kaçakçı” şeklindeki uyarılarına rağmen, bombardıman kararı şöyle alındı: "Dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, GİM’e (Görüntüleri İzleme Merkezi) giderek görüntüleri izledi. Güler’e, Tuğgeneral Kuğu tarafından, bölgedeki son faaliyetler ve terörist değerlendirmesi yapılarak yurtdışına topçu atış talebinin kabul edildiğine ilişkin bilgiler verildi. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı emrinde görevli Albay Serdar Eren, Hedef Analiz ve Değerlendirme Şube Müdürü Albay Zorlu Topaloğlu, Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu, Tümgeneral Satı Bahadır Köse ve Orgeneral Yaşar Güler ne tür bir harekât yapılacağı konusunu görüştü."

5 İSİMDEN BİRİ OLAN KÖSE TUTUKLANDI

Dosyada şüpheliler arasında yer almayan ancak hava harekâtına karar verilen Genelkurmay’daki kritik toplantıya katılan 5 isimden biri olan ve o tarihte tümgeneral olan Satı Bahadır Köse ise 15 Temmuz’da Genelkurmay Harekat Başkanı idi. 15 Temmuz soruşturmasında ortaya çıkan belgelere göre Köse, darbe gerçekleşseydi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacaktı. TSK’den ihraç edilen Köse tutuklandı.

Toplantıda “zayiat verilmeden PKK’lilerin etkisiz hale getirilebilmesi amacıyla hava harekâtına” karar verildi. Güler, kararı sunmak için dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar’ın makamına gitti. Akar, hava harekâtı için onay talebi için MGK toplantısı nedeniyle karargâhta bulunmayan Genelkurmay Başkanı Özel’e telefonla iletti.  Özel’in MGK toplantısı nedeniyle bir arada bulunduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu aktarıp aktarmadığına ilişkin iddianamede herhangi bir bilgi yer almadı. Ancak, konunun gündeme geldiği ve bu konuda bir görüş alışverişinde bulunulduğu tahmin ediliyor.

Org. Özel, telefon görüşmesinde, bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istedi. Haritayı inceleyen Özel, hava harekâtının yapılmasına onay verdi. Bunun ardından 21.39’da sınır hattında bekleyen gruba ilk hava saldırısı yapıldı. Bombardıman 22.24’e kadar sürdü. Hava saldırısı sonunda 34 Roboskîli köylü katledildi. 

İSTİHBARAT DİKKATE ALINMADI

Askeri savcılığın takipsizlik kararında 2. Ordu İstihbarat Komutanı Albay Aygün Eker ile IHA Filo Komutanlığı, Tümen Komutanlığı ve jandarma Komando Tugay Komutanlığı’nda görev yapan subayların grubun kaçakçı olduğu yönündeki kanaatlerine ve yaptıkları uyarılara hiç değinilmedi. 

Roboski dosyasına göre, subayların grubun kaçakçı oldukları uyarısına rağmen bombardıman kararının alındığı toplantıda yer alan en önemli isim dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Yaşar Güler’di. Son YAŞ kararı ile Jandarma Genel Komutanı olan Güler, 29 Aralık 2013’de Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’nda “tanık” olarak ifade verdi. Güler, grubun kaçakçı olabileceği yönünde kendisine istihbarat bilgisi verilmediğini öne sürdü.

ERDOĞAN ÖZEL'İ TEBRİK ETMİŞTİ

Katliamın ardından dönemin Başbakanı Erdoğan, katliamı savunmuş, ilk grup toplantısında, "Medyaya rağmen Genelkurmay Başkanımızı tebrik ediyorum" demişti. Roboski'ye giden dönemin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da "35 kişi orada olmasaydı ölmezlerdi" diyerek katliamın arkasında durmuştu.