Roboski katliamı dosyası AİHM’e taşındı
Roboski Katliamı’nda katledilen 34 kişinin aileleri, Türk yargısının katliamın üzerini örtmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Roboski Katliamı’nda katledilen 34 kişinin aileleri, Türk yargısının katliamın üzerini örtmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Aileler adına HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, yüzlerce belgeyle birlikte Roboski Dosyası’nı bizzat AİHM’e taşıdı.
28 Aralık 2011’de Uludere’nin Roboski köyünde dönemin Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın emriyle savaş uçaklarınca katledilen 34 gencin davası, iç hukuk yollarının tıkanması ardından AİHM’e taşındı.
Bugün davaya ait yüzlerce belge ve CD’yle birlikte bizzat AİHM’e gelen Ferhat Encü, dava başvurusuna dair bu belgeleri mahkemenin Türkiye yetkilisine teslim etti.
Davaya dair başvurunun teslim edilmesi ardından bir açıklama yapan Encü şöyle konuştu: “28 Aralık 2011’de Roboski sınırında 34 insanımız, canımız katledilmişti Türk savaş uçakları tarafından. Yaklaşık 5 yıldır adalet mücadelesi veriyoruz. Dosyayı önce savcılığa verdiler, sonra Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı’na gönderildi. Daha sonra dosyaya ‘gizlilik’ kararı konularak, ailelerin dosyanın içeriğine ulaşması engellendi. Daha sonra Diyarbakır Özel Yetkili Savcısı görevsizlik kararı vererek, dosyayı askeri savcılığa gönderdi. Yaklaşık 1,5 yıl sonra da takipsizlik kararı vererek, dosyanın üzerini örttü.
Daha sonra ailelerin bireysel başvuru hakkını kullanarak, bin 100 küsür avukatla Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Fakat ne yazık ki, Anayasa Mahkemesi de buna uydurma birkaç gerekçeyle dosyanın esasa girmeden kapattı. Tamamen iç hukuk yolları Türkiye’de kapatıldı.
Biz de 3-4 aylık bir çalışmadan sonra Roboski Dosyası’nı an itibariye AİHM’e taşımış bulunmaktayız. Biz tabii ki, bu dosya sürekli üzeri kapatılırken, katiller korunurken bizler yoğun bir mücadele verdik. Çalmadığımız kapı, görüşmediğimiz siyasi parti yetkilisi kalmadı.
Hatta o dönemin Başbakanı (Erdoğan) bu katliamın sorumlusu olan, bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştük. Katillerin bulunması, cezalandırılması gerektiği inancı içerisinde... Fakat ne yazık ki bir adım dahi atılmış değil. Burada, sürekli olarak Roboski katilleri korunmuş durumda.
Bu kadar kamuoyunda infial yaratan bir dosyanın sorumlusunun, bir yetkilinin dahi soruşturulmamış olması, aslında Türkiye’deki hukuk sisteminin ne kadar garabet içerisinde olduğunu, ne kadar devleti koruyan vatandaşını korumayan bir pozisyonda gösteriyor.
AİHM’DEN TALEBİMİZ HAKKANİYETLE YAKLAŞMALARI
Bizim AİHM yetkililerinden, raportörlerinden, buna karar verecek insanlardan talebimiz; ‘bu dosyaya hakkaniyetle yaklaşılması ve bu şekilde Türkiye’nin mahkum edilmesidir. Bu sadece maddi olarak mahkum edilmesi değil, sorumluların açığa çıkarılıp cezalandırılmasıyla olur.
Bu hukuksuzluğu etkileyecek, Türkiye üzerinde etki yaratabilecek kararların verilmesi gerektiği inancı içerisindeyiz.
Biz diyoruz ki; Roboski Katliamı’nın failleri, sorumluları ortaya çıkarılıp cezalandırılmış olsaydı, bir daha Roboski’ye katliamlar yaşanmazdı. Fakat ne yazık ki, bugüne kadar bu katiller sürekli korundu.
Bugün biz an itibariyle Türkiye’deki bu iç hukuk yollarının tüketilmesi, bu planlı-bilinçli katliamın faillerinin, sorumlularının cezalandırılmamasından kaynaklı olarak dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımış bulunmaktayız. Umudumuz, AİHM’nin bizim lehimize, katillerin yargılanıp cezalandırılmasını sağlayacak kararların verilmesidir. Hem siyasi hem askeri sorumluların cezalandırılması açısından bir adım atacağı kanaati içerisindeyiz.
Bundan sonraki süreçte bizim isteğimiz; en kısa zamanda bu (talebin) karara bağlanması, o yönlü bir karar verilmesidir. Bir iki yıl içerisinde dosyanın sonuçlanacağını tahmin ediyoruz. En azından avukatlarımızın bize ifade ettiği bu; iki yıl içerisinde çözüleceğidir.”