Rojava Şehitlerinin anıları Mont-Soleil dağında yaşatılıyor

Rojava direnişinde ölümsüzleşen Enternasyonalist savaşçılar anısına İsviçre’nin St-İmier kentinde bulunan Mont-Soleil dağında fidan dikimi gerçekleştirildi.

Avrupa’nın bir çok ülkesinden gelen onlarca kişi Enternasyolist savaşçıların anılarını yaşatmak için Mont-Soleil dağında bir araya geldi. Mont-Soleil Ormanlığı Kollektifi tarafından Almanca, Fransızca ve Kürtçe yapılan açılış konuşmasında aynı saatlerde Rojava’da gerçekleştirilen yürüyüşe dikkat çekilerek “Halkların özgürlüğü için bu insanlar ideallerine sarılarak Rojava’ya gittiler. Alternatif sosyal ve siyasal sistemin inşasında yer alıp bu uğurda yaşamlarını yitirdiler. İdealleri uğruna ölümsüzleşen savaşçılar için Mont-Soleil dağında bugün fidan dikerek onları anıyoruz” denildi.

Kollektif içinde yer alan çok sayıda alternatif gruplar adına fidanlar dikildi. Barbara Kistler, İvana Hoffmann ve Frederichenri Georges Demonchaux’un ailelerinin de katıldığı etkinlikte, her bir fidanın yanına üzerinde yaşamını yitiren enternasyonalistin adının yazılı olduğu ve üzerine çeşitli sembollerin de yer aldığı taşlar bırakıldı.

Burada kısa bir konuşma yapan İsviçre Şehit Aileleri Komisyonu Tahsin Farqini Suriye’de yaratılan sistemin sadece Kürtlerin mücadelesiyle oluşan bir sistem değil dünyanın her yerinden binlerce insanın gelip bedel vererek oluşturduğu bir sistem olduğunu söyledi. ‘Rojava’da yaşamını yitiren Frederichenri Georges Demonchaux’un arkadaşı Çiya da söz alarak “Arkadaşım kardeşim Gabar ilk olarak orada DAİŞlileri öldürmeye gitti. Yaralandı ve Fransa’ya geldi. İyileştiğinde tekrar gitti. Orada yaratılan sistemin bir parçası olmaya gitti. Kendisini bir Kürt olarak görüyordu. Ve orada gömülmek istiyordu. Nitekim şehit düştü. Bir Kürt olarak yaşamını yitirdi” diye konuştu.

Almanya Direniş Komitesi’inden Michel ise konuşmasında yaşamını yitirenlerin ve hala savaşanların yeni bir dünyaya dair ümitleri daha güçlendirdiğini söyledi. Konuşmasında yaşamını yitiren çok sayıda enternasyonalistin adını teker teker sayan Michel daha sonra Kürtçe “Şehid namirin” sloganı ile sonlandırdı. İsviçreli ‘enternasyonalist savaşçı’ Barbara Kistler'in kardeşi de, konuşmasında kardeşinin yaşam hikayesini anlattıktan sonra şöyle konuştu “ Onun kalbi Latin Amerika’dan tutalım Asya’ya ortadoğu’ya kadar daha güzel ve yaşanılır bir dünya için mücadale verenlerle beraber atıyordu. Gerçek bir enternasyonalistti, hayatının son anına kadar” diye konuştu. Daha sonra aralarında MLKP’nin de olduğu çok sayıda alternatif grup adına kısa kısa yapılan konuşmalarda yaşamını yitirenler anıldı.

Etkinlikte yaşamını yitirenlerin fotoları burada bulunan ağaçlara asılırken, her birisi için bir de küçük mumlar bırakıldı. “Her nerede olursa olsun kadınlar rojava devrimini savunur” pankartının da ağaçlara asıldığı etkinlikte ayrıca Lila ve Bruno İngilizce ve Fransızca şarkılar seslendirirken, Ensemble Va da Ermenice, Kürtçe ve Türkçe şarkılar seslendirdi.