Rojava'da ailece cephede savaşıyorlar
Rojava'da ailece cephede savaşıyorlar
Rojava'da ailece cephede savaşıyorlar
Rojava'daki saldırılar karşısında YPG güçlerinin yanısıra, köy ve mahallelerde de kadın ve erkekler silahlanmış durumda. Serêkaniyê, Gerkê Legê, Kobani, Dirbêsiyê, Qamişlo gibi çatışmaların olduğu bölgelerde baba-oğul, baba-kız ve kardeşleri yan yana veya ayrı cephelerde görmeniz mümkün.
Rojava'da kendilerini çetelerden korumaya çalışan halkın tamamı silahlanmış. Tek amaçları ülkelerini, kendilerini koruyarak özgür-demokratik bir yönetim altında yaşamak.
Savaşın yer yer şiddetlendiği bölgelerde ailece bu savaşta yer alan kişilerle tanışıyoruz.
Xalê Gabar, 60 yaşında. Serêkaniyê'de çetelerden kurtardıkları tahıl ambarını koruyor bir grup halk ve YPG'li savaşçılarla birlikte. Bir kilometre ilerideki Til Xelef-Mışırf, Esfer Necar bölgelerinde Cebhet El Nusra var.
ANF'ye konuşan Xalê Gabar, "60 yaşındayım. Ama savaştaki yaşım 20. Burada vatanımızı koruyoruz, onun için silahlanmışız" diyor.
ALLAH BİZİ BÖYLE YARATTI BİZİM SUÇUMUZ MU BU?
Kimseye zulüm ve baskı yapmadıklarını, özgür, demokratik ve bağımsız bir ülkede insanca yaşamak istediklerini kaydeden Xalê Gabar, "Burada buğday ambarlarını koruyoruz. Binlerce yıldır dilimizden, kimliğimizden dolayı sömürülüyor, eziliyoruz. Haram mı bize yaşamak? Allah bizi böyle yaratmış. Ne yapalım. Allah hepimizin Allah'ı değil mi? Allah şahidimizdir burada. Kendi topraklarımızdayız gelip bize saldırıyor, bizi buradan çıkarmak istiyorlar.
Hiçbir ülkeyle, hiçbir halkla problemimiz yok. Demokrasi istiyoruz. Kimliğimizle yaşamak istiyoruz sadece. Baskıcı, bir devlet istemiyoruz.
Dili, rengi, dini ne olursa her insanın aynı haklardan faydalanmasını istiyoruz. Araplar, Türkler, Asuriler kardeşimizdir. Bizim hiçbir sorunumuz yok halklarla" diyerek yaşanan savaşı ve amaçlarını anlatıyor.
AİLECE SAVAŞTALAR
Ciwan, henüz 29 yaşında. Serêkaniyê-Dirbêsiyê arasındaki Xışêfiye ve Xerezi karakollarının komutanlığını yapıyor.
Babası Qamişlo Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Kendinden bir yaş küçük kardeşi Mustafa ile birlikte sınırı koruyorlar.
Bir diğer kardeşi Ahmet Muhammed'in 2004 yılında Qamışlo'da Suriye askerlerinin halkın üzerine ateş açması sonucu yaşamını yitiren 40 Kürdün içinde bulunduğunu belirten Ciwan, "İki aydır bu karakollara atandım ve burada hem devriye, hem de koruma görevi yapıyoruz. Amacımız halkımıza yönelik bir saldırıyı önlemek. Ailece savaşın içindeyiz. Kanımızın son damlasına kadar halkımızı koruyacağız" şeklinde konuşuyor.
BABA-KIZ CEPHEDELER
Dirbêsiyê de silahlanan köylülerden Xebat ile tanışıyoruz. 43 yaşında. Mesleği çiftçilik. En küçüğü 3 yaşında olan 6 çocuk babası. En büyük kızı Jiyan, Serêkaniyê-Til Xelef cephesinde. Günlerdir kızını görmemiş. Zaman zaman telefonla konuştuğunu anlatıyor.
2011'den beri halkla birlikte silahlandıklarını, halkı ve köylerini koruduklarını belirten baba Xebat "Bu savaş onur savaşıdır. Eli silah tutan herkes bu mücadelenin içindedir. Kimsenin toprağında, malında gözümüz yok. Sadece kendimizi çetelere karşı koruyoruz" diyor.
Ailece bu savaşın içinde yer alanlardan biri de Furhat. Ailesinden tamamı silahlanmış ve mahallelerini koruyorlar. Kendilerini ve halkı korumak için silahlandıklarını belirten Furhat, "Bize karşı bir savaş varsa ve bizi imhaya yönelik bir saldırı varsa bundan kaçmayız. Tüm gücümüzle buna karşılık veririz. İki hafta önce bu mahalle çetelerin elindeydi. Biz onları buradan çıkardık. Til Xelef'e kadar onları attık. Şu an savaş halen sürüyor burada" diyor.
Çetelerin, "mallarınız, kadınlarınız bize helaldir" diye fetva çıkardıklarını hatırlatan Furhat, "Buna karşı 7 yaşından 70 yaşına kadar hepimiz silahlanmalı ve bunlara karşı durmalıyız” şeklinde konuşuyor.