Rojava’da özerk yönetimin projesi hazırlanıyor
Rojava’da özerk yönetimin projesi hazırlanıyor
Rojava’da özerk yönetimin projesi hazırlanıyor
Rojava’da özerk bir yönetimi oluşturulması için proje hazırlıkları hızlandı. Projede Batı Kürdistan’ın geçici bir yönetim ve daha sonra da bütün birleşenlerini kapsayacak bir meclisin kurulması hedefleniyor. Özerk yönetim hazırlıklarında ikinci aşamaya geçtiklerini söyleyen PYD Eşbaşkanı Asya Ebdullah ise “Her kesimi çalışmalara katıyoruz” dedi.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbşakanı Asya Ebdullah, Rojava’da kurulması öngörülen özerk yönetim çalışmalarına ilişkin Batı Kürdistan’ın Qamişlo kentinde bir basın toplantısı düzenledi. PYD binasında gerçekleşen ve çok sayıda basın mensubunun izlediği toplantıda Ebdullah, özerk yönetimin ilan edilmesi hazırlıklarına ilişkin bilgiler verdi.
‘HAZIRLIKLARDA İKİNCİ AŞAMAYA GEÇTİK’
Özerk yönetime ilişkin hazırladıkları projeyi birçok kesime sunduklarını ve projenin olumlu karşılandığını söyleyen Ebdullah, “Bu konuda Kürt, Arap, Süryani, Asuri ve Ermeni parti, örgüt ve kurum temsilcileriyle görüşmeler yaptık. Görüşmelerin ardından özerk yönetim hazırlıklarında ikinci aşama geçtik. Bundan sonra projeye olumlu bakan kesimlerle toplantılar yapacağız. Tartışmaların sonucunda taslak son şeklini alacak” dedi.
Ebdullah’ın ardından PYD Meclis üyesi Beşîra Derwîş, ikinci aşamaya ilişkin hazırlanan projeyi okudu. Projede anayasanın oluşturulması için bir meclisin hedeflendiğini ve meclisin de geçici bir yönetimi kuracağını söyleyen Derwîş, PYD ve Batı Kürdistan Halk Meclisleri olarak iki yıldır siyasi, güvenlik, ekonomi, kültür ve sosyal komitelerle bölgeyi yönettiklerine dikkat çekti.
‘PROJE SURİYE’Yİ BÖLMEYECEK, DEMOKRATİKLEŞTİRECEK’
PYD’li yetkili Derwîş, bazı kesimlerin iddia ettiği gibi bu projenin Suriye’yi bölme anlamına gelmediğini, tersine Suriye’nin demokratikleşmesinin önünü açacağını belirtti. Rojava’daki parti, örgüt ve kuruluşlara sunulan projenin ikinci aşamada tartışılması hedefleniyor. 9 maddeden oluşan proje şöyle:
Toplumsal sözleşmenin oluşturulması geçici bir komisyon kurulacak. Komisyon, projeyi kabul eden bütün kesimlerden oluşacak.
Bütün birleşenler geçici komisyonda 5 üyeyle temsil edilecek.
Projenin kabul edilmesinin ardından komisyon, 40 gün içinde geçici yönetimi kuracak.
Komisyon, Kürdistanlı kuruluşlar ve uluslararası uzmanların gözetiminde demokratik bir seçimin gerçekleşmesi için yasaları hazırlayacak.
Geçici yönetim siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve sosyal alanların yönetimi için kurumlar oluşturacak.
Askeri ve güvenlik güçleri Batı Kürdistan’daki bütün birleşenleri korumakla görevlidir. Bu ulusal kurum hiçbir partiye değil bölge yönetimine bağlı olacak.
Proje bütün kesimler tarafından imzalandıktan sonra 6 ay içinde seçimler yapılacak. Seçimler, uluslararası kuruluşların gözetimine açık olacak.
Seçimlerde kurulacak meclis Batı Kürdistan’daki bütün birleşenleri temsil edecek.
Batı Kürdistan Parlamentosu bütün hakları garanti altına alacak ve halkların kardeşliğini temelinde demokratik bir anayasayı hazırlayacak.