Rojava’daki Êzidî ‘şehitleri’ için Almanya’da anma etkinliği
Rojava’daki Êzidî ‘şehitleri’ için Almanya’da anma etkinliği
Rojava’daki Êzidî ‘şehitleri’ için Almanya’da anma etkinliği
YPG güçlerinin 15 Ağustos’ta Serêkaniyê’de El Nusra Cephesi ile girdiği bir çatışmada yaşamını yitiren Dildar Fadil Eyub için Almanya’nın Hude/Altmoorhausen kentinde taziye kuruldu.
Dildar Fadil Eyub 1992 yılında Serêkaniyê’nin Birnuh köyünde Êzidî bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Serêkineyê’de yükseköğrenimini Şam üniversitesi Felsefe bölümünde yaparken savaşın başlamasıyla birlikte YPG saflarına katılarak cepheye gitmişti.
Êzidî olan ailesi tarafından düzenlenen taziye için PYD ve FKE de (Êzidî Kürt Federasyonu) katılım çağrısı yaptı. PYD ve FKE, Dildar Fadil Eyub ile Esediyê’de El-Nusra cephesi tarafından katledilen Mirad ve Eli Sehdo Biro adlı Êzidî kardeşleri için yarın düzenlenecek ortak taziye ve anmaya başta Êzidîler olmak üzere tüm Kürtlere katılım çağrısında bulundu.
FKE, Eyub ve Biro kardeşlerin kendi toprakları ve ülkeleri için canlarını feda ettiklerini belirtirken, Rojava devrimine de sahip çıkılmasını istedi.
ŞENGAL KATLİAMIN KURBANLARI ANILDI
Avrupa’da yaşayan Êzidî diasporası 15 Ağustos Pazar günü Almanya’nın Emmrich kentindeki Êzidî Evi’nde düzenledikleri bir toplantıyla 14 Ağustos 2007’de Musul ve Şengal’deki Êzidî katliamlarını anmıştı. Toplantıda PKK silahlı mücadeleye başladığı 15 Ağustos 1984 Atılımı da selamlandı.
DTK Azınlık ve İnanç Komisyonu önceki yayınladığı bir bildiri ile saldırılarda yaşamlarını yitirenleri anmıştı.