‘Rojava demek, tüm Kürtler demek’

‘Rojava demek, tüm Kürtler demek’

BDP İstanbul İl Örgütü’nün Rojava'daki katliamı protesto etmek amacıyla Galatasaray Meydanı’ndan Taksim Tramvay Durağı’na yapmak istediği protesto yürüyüşünü polis engelledi. İstanbul Valisi’nin bu keyfi tutumuna oturma eylemiyle tepki gösteren kitle, AKP hükümetine, çetelere verdiği desteği derhal geri çekmesi uyarısında bulundu. Alandan hükümete seslenen BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Rojava‘nın tüm Kürtler demek olduğunu vurgulayarak, Rojava'da Kürt halkına yapılan katliama sessiz kalındığı takdirde sürecin duracağını uyarısında bulundu.

"İnsanlık sınır tanımaz Rojava'daki katliama sessiz kalma", "Rojava direnişine selam", "Bijî berxwedana Rojava", "Rojava devrimini selamlıyoruz" pankart ve "Çeteler hesap verecek", "Rojava'da katliam var", "Sesiz kalma" dövizlerinin açıldığı eylemde kitle hep bir ağızdan , "Bıji berxwedana Rojava ", "Bıji Serok Apo", "Be Serok jiyan nabe", "Bijî YPG", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Eylemde, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ile sosyalistler de hazır bulundu. Galatasaray Meydanı’ndan Taksim Tramvay Durağı’na yürümek isteyen kitlenin önü TOMA’lar ve yüzlerce çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Kitle, bu keyfi tutumu protesto etmek için oturma eylemi yaptı. Burada bir konuşma yapan BDP İstanbul Eşbaşkanı Emrullah Bingül, “Rojava’da Kürtler katledilirken, polisin bu katliamı protesto etmek isteyen Kürtlere barikatlarla engel olması, AKP hükümetinin çetelere desteğini bire bir kanıtlıyor” dedi.

Rojava’daki devrimin Kürt Önderi Abdullah Öcalan tarafından başlatılan demokratik kurtuluş sürecinin bir parçası olduğunu hatırlatan Bingül, Rojava’daki kirli oyundan vazgeçilmemesi durumunda, sürecin de tehlikeye gireceğini vurguladı.

‘EL AKP ORTADOĞU HALKLARININ KANINDAN BESLENMEKTEN VAZGEÇ’

Bingül’den sonra BDP İstanbul İl Örgütü adına açıklamayı Mehmet Akar okudu. Rojava halkının, parayla devşirilmiş çetelerin katliamlarıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Akar, "Bölgeye gönderilen El Kaide'ye bağlı paramiliter çeteler, kendi ülkelerinde özgürce yaşamaktan başka amacı olmayan Kürt halkını, AKP hükümeti himayesinde katletmektedirler" dedi.

Yılardır zulüm altında olan ve tüm insani haklardan mahrum bırakılan Rojava halkının yalnız olmadığını vurgulayan Akar şunları belirtti: "Bilinmelidir ki, Kürt halkını, özgür bir coğrafyada, kendi topraklarında özgürce durmanın sevincinden hiçbir güç alıkoymayacaktır."

Akar'dan sonra söz alan Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Tuncay Yılmaz, AKP hükümetine dört başlıklı mesaj verdi. Yılmaz, “El AKP yeter, Ortadoğu haklarının kanından beslenmekten vazgeç. Vazgeçmediğin taktirde biz El Nusra, El Kaide’yi değil bizzat seni El AKP muhatap alacağız” diye konuştu.

Galatasaray Meydanı’nda OHAL uygulayan polise de Yılmaz şöyle seslendi: “Bu sokaklar babanın malı değildir. Biz bu sokaklarda TOMA da vurduk, polisi de terlettik. Siz hakların demokratik haklarını kullanmasına engel olacağınıza, gidin çetelere barikat kurun.”

‘ÇETELERE DESTEK KESİLMESE SÜREÇ İLERLEMEZ’

Yılmaz’dan sonra BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel söz aldı. Polisin keyfi tutumuna tepki göstererek sözlerine başlayan Tuncel, "İstanbul emniyeti yürüyüşümüzü engelleyerek, bize centilmence davrandıklarını söylüyor. Biz de buna karşı centilmence cevap vermeyi biliriz, bunu bir yere yazsınlar" dedi.

Türkiye'de yürütülen çözüm sürecinin Rojava ile bağlantısının olduğunun altını çizen Tuncel, hükümete "Rojava demek tüm Kürtler demektir. Kürt halkına yapılanlara sessiz kalırsanız süreç ilerlemez. Bu çetecileri desteklemekten vazgeçin. İnsani yardımların gidebilmesi için sınır kapılarını açın. Aksi taktirde sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız" uyarısında bulundu.

Türkiye'nin, Kürdistan ile sınır komşusu olduğu gerçeğini kabul etmesi gerektiğini ifade eden Tuncel şöyle devam etti: "Türkiye'nin komşuları Kürdistan'dır. Bu gerçekliktir. Türkiye, PYD ile görüşme gerçekleştirdi. Bundan sonrada bu görüşmeler devam etmeli. Rojava'da PYD ile düşmanca değil işbirliği içinde hareket etmek durumundadır."

‘ROJAVA DEVRİMİ KARŞISINDA KİMSE DURAMAZ’

Tuncel'in ardından söz alan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ise Kürtçe yaptığı konuşmada Rojava devrimine dikkat çekerek, "Halk devriminin nasıl gerçekleştiğini dünya halkları Rojava ile gördü. Çünkü bu halk orada egemenlerin eli ile değil kendi gücü ile adım adım bugüne getirdi" dedi. Halkın önünde kimsenin duramayacağını ifade eden Akat, "Eğer korkunuz Rojava devrimi ise iyi bilinsin ki kimse bu devrim karşısında duramaz" dedi.

Oturma eyleminden sonra Tarlabaşı’na yürüyen gençler, burada trafiği kısa bir süre arabalara kapattıktan sonra dağıldı.