Rojava Devrimi’nin yıldönümü bayram havasında kutlanıyor

Rojava Devrimi’nin yıldönümü bayram havasında kutlanıyor

Rojava’nın tüm kentleri, ilçeleri, beldeleri ve köylerinde devrimin birinci yıldönümü kutlanıyor. Derik’ten Afrin’e Halep’ten, Bab’a, Mımbıc’a kadar bütün her yerde yaşayan Kürtler dün akşam saatlerinden devrimin itibaren birinci yıldönümü kutlamalarına başladı. Kutlamalar bayramlaşma biçiminde sürüyor.

Derik’ten, Afrin’e kadar her yerde Türkiye tarafından gelen çete gruplarının saldırılarına rağmen Rojava halkı devrimin birinci yıldönümünü kutluyor.

GÖRKEMLİ KUTLAMALARDAN BİRİ AFRİN’DE YAPILDI

Afrin’deki kutlamalar dün akşam saatlerinden itibaren başladı. Azadi ve Mahmudiye meydanlarında toplanan yüzlerce genç ateş yakarak devrimin yıldönümünü kutlamaya başladı. Gençler sabaha kadar, ateş etrafında kutlamalarını sürdürdü.

KUCAKLAŞMALARLA...

Afrin’e 5 ay önce Halep’teki çatışmalarda yaşamını yitiren iki YPG savaşçısının cenaze törenleriyle ilk adımımı atmıştım. Ondan sonra hemen hemen her hafta yaşamını yitiren YPG savaşçılarının cenaze törenleri ya da rejim ile ÖSO güçlerinin saldırıları sonucu yaşamını yitiren sivil insanların cenaze törenlerine tanıklık yaptım. Anaların haykırışı, gözyaşları, babası ya da annesini kaybeden çocuklar, ya da çatışmalarda yaşamını yitirenlerin çocuklarının hüzünlü bakışlarına tanık oldum. Halep’te vurulan küçücük çocukların parçalanmış bedenlerini gördüm. Bugün kutlamalara tanıklık edince, ‘bunların hepsi işte bu günün bedeliydi’ diyorum kendi kendime. Gerçekleşmiş ve korunması gereken bir devrimin bedeli olduğunu bugün gördüm. Çünkü dün gece Afrinli gençlerin meydanlarda ateşler yakarak başlattıkları devrimin birinci yıldönümü kutlamaları bugün sabah erken saatlerden itibaren çok daha görkemli bir şekilde başladı.

Kapısını açıp dışarı çıkan insanlar ellerini uzatıp, ‘bayramın kutlu olsun’ diyerek günü karşıladı ve selamladı. Birçok insan sadece tokalaşma ile de yetinmedi, dakikalarca süren kucaklaşmalarla devrimlerinin yıldönümünü kutladı. Bir hafta önceden Kürt ulusal renkleri olan sarı, kırmızı, yeşille süslenen sokaklardan geçtik. Kucaklaşan, birbirinin bayramını kutlayan yüzlerce insanla karşılaşınca verilen bedellerin bugün için olduğun bir kez daha anladım. Tanıklık yaptığım aslında bir devrimin yıldönümü kutlamalarından çok, bir bayramın kutlamasıydı. Zira Rojava halkı devrim gününü bir bayram gibi karşılıyordu. Zaten tüm halkların tarihinde devrim gerçekleştirdikleri ya da özgürlüklerine kavuştukları günlerde sonradan bayram olarak ilan edilmiyor mu? Rojava Kürtleri de bugün fiili olarak ilan ettikleri bir bayram gününü yaşıyorlardı. Kucaklaşmalarla, tokalaşmalarla, ulusal kıyafetlerle şehirde tur atmalarla bayramlarını kutluyorlardı.

 

KUTLAMALAR YPG GÜÇLERİNİ ŞEHİR TURU İLE BAŞLADI

Asıl kutlamalar akşamüzeri, YPG güçlerinin kent içinde yüzlerce araçlık konvoyla şehir turu atmasıyla başladı. YPG konvoyu kent içinden geçerken kaldırımlarda izdiham yaşandı. İnsanlar konvoyun geçişini izlemek için adeta birbirini ezdi. Alkışlar, zılgıtlar eşliğinde konvoy kent içinden ağır ağır yol alarak kutlamanın yapılacağı Pazar Meydanı’na doğru gitti. Toplananlar arasında sevinç ve hüzün gözyaşları birbirine karışıyordu. Gözyaşlarını tutamayıp ağlayan yüzlerce, yaşlı, kadın, çocuk ile karşılaştım. Bu onların sevinç gözyaşlarıydı. Gerçekleştirdikleri devrimle elde ettikleri özgürlüğün gözyaşlarıydı. Bazıları bir eliyle gözyaşlarını silip diğer eliyle konvoya zafer işareti yapıyordu. Konvoy ile birlikte Afrin halkı da kutlamanın yapılacağı Pazar Meydanı’na akıyordu. Gruplar, topluluklar biçiminde ulusal kıyafetli kadınlar, yaşlı erekler ağır ağır kutlama alanına yaklaşıyordu. Eli bayraksız hiçbir çocuk yoktu Afrin’de. Çocuklar bayraklarını sallayarak annelerinin, ablalarının, babaları ile birlikte kutlama alanına gidiyordu. İşte devrim, işte özgürlük ve işte gelecek özgür kuşaklar demeden edemiyor insan. Zaten ağabeyleri, ablaları, bazılarının babaları bugünleri görmeleri için kanlarını akıtmamışlardı. Hala bu günleri özgürce yaşamaları için kanlarını akıtmıyorlar mı? Evet öyledir diyor bir YPG’li. Ve yine bir kızı Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde yaşamını yitiren bir ana gözyaşlarını silerken ‘onlar bugünleri görmemiz için kanlarını akıttılar’ diyordu.

YPG VE HALK İÇİÇE

YPG güçlerinin alana girişiyle bir alkış tufanı koptu. Zılgıtlar yükseldi, alanda birikmeye başlayan halk giderek arttı. YPG güçleri de askeri düzene göre alandaki yerini aldı, artık kutlama saati de yaklaşıyordu. Çevrede sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı. Yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirilmişti. Kutlama alanı ağır silahlı birimlerce korunuyordu. Kutlama alanında halkla YPG ve YPJ güçleri iç içe geçmişti.

Ve beklenen an geldi. Spikerler sahneye çıkıp ‘kutlamamıza başlıyoruz’ dediğinde bir kez daha alkış ve zılgıt tufanıyla yer gök inlemeye başladı. İlk konuşma YPG komutanlığı adına yapıldı. Gerçekleştirilen devrimde savunma gücünün özellikle halkın, halkla iç içe geçmiş ve halkın öz evlatlarından oluşan savun gücünün önemine vurgu yapıldı. Ve yine devrimin korunmasındaki rolüne vurgu yapıldı. Ve gerçekleştirilen saldırılara karşı halkla iç içe geçerek gösterdiği direniş anlatıldı. Afrin Halk Meclisi Başkanlığı adına konuşma yapıldı. Ardından da Kürt Yüksek Konseyi’nden Reşit Şaban konuştu. Kutlamadaki en önemli konuşmalardan birisi de Arap ve Kürt Kardeşlik Meclisi adına yapılan konuşmaydı. Halkların kardeşliği, bir arada barış içinde yaşamanın güzel örneklerinin sergilendiği Rojava devriminin halklar devrimi olduğu vurgusu yapıldı.

 

VE DEVRİM ŞARKILARI ÇALINMAYA BAŞLANDI

Konuşmaların ardından Demokratik Kültür Hareketi tarafından hazırlanan kutlama programına geçildi. Ozan Hasan Muhammed, Hüseyin Xani, Grub Engizek sahne aldı. Kutlamada sadece devrim şarkıları söylendi. Her yeni şarkı ile birlikte yer gök zılgıt, alkış sesleriyle inliyordu. Şehit Diyar halk oyunları ekibinin sahne almasıyla birlikte meydanı dolduran onbinler gruplara ayrılarak kendi aralarında halay çekmeye başladı. Asıl güzel görüntüler, görsel manzaralar o an oluşmaya başladı. Yaşlısı, genci, çocuğu kadını el ele girip halay çekmeye başladı. Çok geçmeden bu manzaraya YPG ve YPJ savaşçıları da dahil oldu. Kutlamalar hala devam ediyor. Karanlık çökmeye başladığı anda Devrimci Gençlik Hareketi’nden üç yüz kişilik bir grup, şehirden davul zurna, flamalarla yürümeye başladı. Bir şehir turu attıktan sonra yeniden kutlama alanına döndü. Ve hep birden alanda çalmaya devam eden davul ve zurnalarının önünde halaya durdular.

AFRİN’İN YEDİ İLÇESİNDE DE KUTLAMA VARDI

Afrin’in yedi ilçesinde de aynı saatlerde kutlamalar yapıldı. Ulaşabildiğim ilçelerdeki kutlamaların da tıpkı merkezdeki kutlama kadar güzel, renkli, coşku patlaması şeklinde başlayıp devam ettiği bilgisini aldım. İlçelerdeki kutlamalar halen devam ediyor. Kutlamalar gece boyunca çeşitli etkinliklerle sürecek.

Evet bu gün Rojava’nın tüm kentlerinde, köylerinde 19 Temmuz Devrimi’nin birinci yıldönümü dolaysıyla kutlamalar vardı. Kutlamalar bayram havasında geçiyor. Bu da en doğal haklarından birisi. Zira yüzyılların özlemini gerçekleştirmişler ve özgürlüklerine kavuşmuşlardı. Bugünü özgürce kutlamak onların hakkıydı. Ve kutlamalar aynı zamanda devrimlerini ölümüne savunacaklarını, saldırılar nereden gelirse gelsin ona karşı direneceklerini de gösteriyordu.