Rojava konferansı çözüm önerilerini açıkladı
Rojava konferansı çözüm önerilerini açıkladı
Rojava konferansı çözüm önerilerini açıkladı
Geçtiğimiz hafta Almanya'nın başkenti Berlin'de gerçekleşen Rojava (Batı) Kürdistan konferansında tartışılan konular çözüm önerileri şeklinde yayınladı. Uluslararası güçlerin askeri müdahale yerine Suriye'nin demokratikleşmesi için çaba göstermesi gerektiği belirtilirken, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki çözüm sürecine ise tam destek verildi.
17 Nisan 2013 günü Berlin Eyalet Meclisi'nin konferans salonunda "Geleceğin Suriye'sinde Kürt sorununun Çözümü için diyaloga, demokrasiye ve barışa bir katkı" başlığıyla uluslararası bir konferans düzenlenmişti. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in yanı sıra Prof. Dr. Andreas Buro, Dr. Michael Lüders, Dr. Khaled Issa, Dilşah Osman, Prof. Dr. Norman Paech, Dr. Günter Seufert gibi çok sayıda Alman ile Kürt uzman Suriye ve Batı Kürdistan'daki gelişmeleri masaya yatırmıştı.
Civaka Azad (Kürtlerin Kamuoyu Çalışmaları Merkezi), "Dialog-Kreis" ile SPD Berlin Eyalet Milletvekili Robert Schaddach tarafından organize edilen ve gün boyu süren konferansın ardından bugün bilim insanları ve siyasetçilerin buluşmasında tartışılan konular çözüm önerileri halinde yayınlandı. Uluslararası güçlerin bütün askeri seçenekleri biryana bırakması, başta Selafistler olmak üzere bütün İslami güçlere verdiği desteğini kesmesi gerektiği belirtilerek özetle şu çözüm önerileri dile getirildi:
- Yeni etnik çatışmaları körükleyecek ve çatışmaları derinleştirilecek Süriye'deki güçlere silahların verilmesi yerine muhalefetin demokratikleşmesi için çaba sarf edilmeli.
- Savaşın ve krizin faturası Suriye'deki halkalara kesilmemeli.
- Suriyeli mültecilerin bütün insani ihtiyaçları karşılanmalı.
- Sürgündeki güçlerin ve aktörlerin desteklenmesi yerine Suriye'deki etnik ve dini gruplarla diyalog geliştirilmeli, bunlar sürece dahil edilmeli.
- Sürgündeki güçlerin Suriye hükümeti olarak tanınması zarar verici.
- Diğer grupları Batı Kürdistan'daki demokratik özerk yapıyı örnek almalı. Suriye'nin demokratikleşmesini sadece Suriye halkı gerçekleştirebilir.
- Batı Kürdistan'daki özerk idare hem bölge ve hem de uluslararası alanda tanınarak destek sunulmalı.
- Suriye'deki Kürt bölgelerine de insani, sağlık ve gıda yardımları gönderilmeli.
- Türk hükümetine demokratikleşme sürecini hızlandırması için baskı yapılmalı. Kürtler ile diğer azınlıkların hakları verilmeli.
- Türkiye'deki çözüm sürecine destek amaçlı Avrupa ve Almanya'da Kürtlerin kriminalize edilme girişimlerine derhal son verilmeli.
- Kürt aktörlerin tanınmasıyla diyalog gerçekleşir. Bu yüzden PKK yasağı ile 129b yasası kaldırılmalı, Kürt kimliği tanınmalı.
- Türk hükümeti ve PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlıtalan demokratikleşme sürecine destek verilmeli. Bu sürecin başarısı Suriye'yi etkileyeceği gibi, buraya model bile olur.
Önerilerin ayrıntılarına ve konferanstaki tartışmaların özetine Civaka Azad'ın şu internet adresinden ulaşmak mümkün: http://www.civaka-azad.org/pdf/Konferenz.pdf